Gazdagság és spiritualitás - kizárják-e egymást?

Szerző Írta: RapidUni
2019. február 8.
Olvasási idő: 5 perc

A spiritualitás a köztudatban összefonódott a szegénységgel. Vajon lehet-e egy spirituális ember vagyonos? Lehet-e egy gazdag ember spirituális?

Elöljáróban tisztázzuk: mi tulajdonképpen a spiritualitás? Mit értek alatta? Segítségül hívom a Wikipédiát, amelyen elég korrekt definíciót találtam a spiritualitásra. Így hangzik:

A spirituális világnézeteket követők vallják, hogy az élet több kell hogy legyen, mint a természet véletlen egyszeri és megismételhetetlen játéka. Vallási hovatartozástól függetlenül szerintük a világot egy magasabb rendező elv, egy ember felett álló kozmikus törvény, erő irányítja.
Jézus kiűzi a kufárokat a jeruzsálemi templomból – Valentin de Boulogne festménye (∼1618)

Jézus kiűzi a kufárokat a jeruzsálemi templomból – Valentin de Boulogne festménye (∼1618)

A hétköznapi emberek gondolkodásában a spirituális szemlélet régóta összefügg a szegénységgel. Elég Jézusra gondolni, aki mindenét megosztotta a szegényekkel, de Buddha is lemondott a családi vagyonról azért, hogy átadhassa magát a megvilágosodásnak. Jézus a Biblia szerint egyenesen kijelentette, hogy „Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni” (Lukács 18:25).

Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a pénz, a vagyon egyértelmű akadálya a tiszta lelki életnek, az üdvösségnek, a megvilágosodásnak.

Vajon a vagyon puszta megléte önmagában elég arra, hogy az embert távol tartsa a spirituális életszemlélettől, és lehúzza az anyagi világ mély mocsarába?

Materialistává, anyagi szemléletűvé tesz-e a pénz?

Vajon ha te holnaptól gazdaggá válnál, teljesen másként viszonyulnál-e az élethez? Esélyed sem volna jó emberré válni (vagy annak maradni), mert útban van a vagyonod?

Ez szemlélet valójában visszavezeti a kérdést a gazdag emberekkel kapcsolatos előítéletek egyikére: akinek pénze van, az nyilvánvalóan kapzsi, ebből kifolyólag fösvény, tehát önző, és ezek alapján kijelenthetjük róla, hogy rossz ember. „A pénze megakadályozza, hogy meglelhesse a lelki békéjét”.

Ezzel szemben felmérések arra mutatnak rá, hogy a tehetősebb emberek többet adakoznak. Nem mennyiségben persze (hiszen van miből), hanem egy főre lebontva. Ráadásul nemcsak pénzt, hanem időt is, mert sokan „nagyköveteskednek”, jó ügyek mellé állnak, kampányolnak. Vagy ez önmagában még nem elég?

Fogjuk meg a kérdést a másik végéről

Azok, akiknek nincsen (elég) pénzük, szükségszerűen tisztább lelkűek-e? Nincsenek közöttük hazudozók, megbízhatatlanok, olyanok, akik némi készpénzért „még az anyjukat is eladnák”, vagy éppen csak magasról tesznek a lelki értékekre, és anyagi elvek mentén élik a mindennapjaikat?

Természetesen a világ ebben a kérdésben sem fekete és fehér. Élnek köztünk nagyon becsületes „szegények”, és gátlástalan, önmagukat fékezni képtelen gazdagok. Csakhogy ennek az ellenkezője is igaz. A vagyon megléte nem tesz valakit automatikusan jobb vagy rosszabb emberré.

A vagyon csak hatalmat ad az embernek arra, hogy még jobb vagy még rosszabb legyen, mint azt pénz nélkül tehetné.

Hogy tovább árnyaljuk a képet, gondolj azokra a tanítókra, akikhez szinte ragad a pénz, mert annyi embernek segítettek, annyian hálásak nekik. Ki ne hallott volna gyógyítókról és jósokról, akiket elhalmoztak ajándékokkal?

A különbség szerintem abban rejlik, ki mihez kezd a vagyonával. Fényűzésre költi-e vagy jobbá igyekszik tenni a világot? Önmagára fordítja, vagy másokon igyekszik segíteni a lehetőségei révén? Van-e célja az életének, vagy csak a két végén égeti a gyertyát egészen a haláláig?

Ebben mutatkozik meg az ember valódi énje, legyen ő vagyonos vagy vagyontalan. A hozzáállást, a szándékot, az alaptermészetet nem írja felül sem a pénz, sem annak hiánya.

Ha tiszták a szándékaid, semmi okod nincs arra, hogy elutasítsd a gazdagságot, azt, hogy vagyonos legyél. Ebben az esetben a pénz autonómiát ad neked arra, hogy kompromisszumok nélkül azt tedd, amit szíved szerint tennél, ráadásul az az eszköz van a kezedben, amit ma a világ minden részén értenek, és elfogadnak valutaként. Amivel számtalan problémát bárhol meg tudsz oldani.

Te mihez kezdenél egy vagyonnal? Kíváncsi vagyok az ötleteidre, írd le őket!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Takáts Mariann

2019. március 10., 10:23

Hűha. Hát sok ötletem lenne. Az biztos, hogy kifizetném először az adósságaimat, aztán nem ártana lecserélni az autómat. De legfőképpen jótékony célokra adományoznék.