Ki az igazán gazdag?

Szerző Írta: RapidUni
2018. november 7.
Olvasási idő: 6 perc

Aki havonta egy milliót keres? Akinek luxusautóra futja, az már gazdag? Vagy csak az, aki személyzetet tart fent, tengerparti villája és magánrepülőgépe van?

Van egy rokonom, aki Svájcban havi kétmillió forintnak megfelelő frankot keres. Ő gazdag? Vagy gazdag az az ismerősöm, aki idehaza nettó nyolcszázezerért vezető programozó? Vagy csak az unokatestvérem boltlánc-tulajdonos apósa gazdag, és a többiek nem azok?

A végtelenségig folytathatnám a kérdésfeltevést. Mérleget vonhatnék, hogy melyikük mennyit költ el egy hónapban, vagy mennyi megtakarítása van a bankban, és mekkora az összvagyona az ingatlanokkal és az összes vagyontárgyával együtt.

Bevallom, hogy ezekről fogalmam sincs, és nem is érdekelnek. Szerintem a gazdagságnak ugyanis nem ezek a mérőszámai.

Ettől gazdag az, aki gazdag

Valójában egyikükről tudom csak elképzelni, hogy tényleg gazdag, a többiek aligha azok. És mondom még egyszer, csak körülbelül tudom, hogy milyen megtakarítással, vagyonnal rendelkeznek. De hogy miért biztos, hogy nem gazdagok?

Azért, mert nem tudnak kibújni a pénzkeresés kényszere alól.

Ha a rokonom elveszítené a jól fizető állását, néhány hónap alatt felélné az addigi keresményét Svájcban, aztán nem tudná fizetni az albérletét, és azok után nem maradhatna az országban. A fejlesztő ismerősöm maximum egy, esetleg két évet húzhatna ki reálisan akkor, ha holnaptól nem keresne egy fillért sem.

És mi jönne utána? A vízözön, de leginkább egy másik munkahely.

A pénzkeresés kényszere vonatkozik rájuk is, ezért nem gazdagok. Lehet, hogy sokkal több pénzük van az átlagnál, és sokan a külsőségek alapján a gazdagok közé sorolják őket, azonban itt húzódik a szakadék:

Nem lehet gazdag az, akinek nincsen egy, a munkavégzésétől független, stabil jövedelme, vagy olyan nagy mértékű megtakarítása, ami egész életére biztosítani tudja az eddigi életszínvonalát.

Ezt már könnyű megfordítani: azt tekintem gazdagnak, akire már nem vonatkozik a pénzkeresés kényszere, mert (az ő tevékenységétől független) passzív jövedelme van, vagy akkora vagyona, hogy száz évre is elég lenne számára. (Bár hozzáteszem, egy ilyen vagyont a megfelelő ismeretekkel nem nehéz szinten tartani, bővíteni.)

Ne dőlj be a hitelekre felépített látszatvilágnak: egy részletre vett vagy használtként behozott luxusautó, egy kacsalábon forgó palota vagy bármilyen más pénzszórás sem jelent automatikusan gazdagságot. Nagyon sok ilyen – pengeélen táncoló – egzisztencia van, ami kártyavárként dől össze, ha bármelyik támfát (legyen az a cég, a hitel, az állás stb.) kihúzzuk alóla.

Aki igazán gazdag akar lenni, az nem a rongyrázásra, nem a költekezésre, hanem az anyagi függetlenségre törekszik. Mert

az igazi gazdagság nem vagyonban mérhető, hanem abban a szabad időben, amit a pénzeden megvehetsz magadnak.

Biztosan rengetegszer hallottad már

azt a képletet, hogy idő = pénz. Észrevetted az egyenlőségjelet? Akkor visszafelé is igaznak kell lennie. Az idő pénz, a pénz tehát idő. A mai világban már rengeteg helyen ténylegesen időt vásárolhatsz. Jó, senki nem tud többet adni belőle, mint napi 24 óra, de mégis különbség, hogy a fapados légitársaságnál előbb szállhatsz be azoknál, akik nem vették meg ezt a pluszszolgáltatást, és sorban állás helyett olvasgatással töltheted az időt. Az is fontos, hogy több pénzzel kiszervezhetsz időrabló, nemszeretem házimunkákat (takarítás, főzés, mosás, stb.), vagy olyan robotokkal veheted körbe magadat, amik meggyorsítják a kötelező feladatok elvégzését. Arról már nem is beszélve, hogy az egészségesebb környezet, a tudatosabb életmód valamint a kevesebb hajtás és stressz bizonyítottan meghosszabbítja az életet.

Azért törekedj az anyagi függetlenségre, hogy tényleg te oszthasd be a saját idődet – és a tevékenységed alapja többé ne a pénzkeresés kényszere legyen, hanem azok a dolgok, amelyek érdekelnek, és amelyeket szívesen, szabadon végzel.

Ettől leszel gazdag, és igazán hasznos tagja a társadalomnak. Nem a csilli-villi látszatvilág, hanem ez biztosítja a minőségi életet!

Számodra mit jelent a vagyon? Mikor mondanád azt, hogy igazán gazdag vagy? Írd meg nekünk kommentben, mert nagyon kíváncsi vagyok rá!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.