Nem vágysz luxusra, fényűzésre? Elmondom, miért legyél gazdag

Szerző Írta: RapidUni
2018. október 25.
Olvasási idő: 6 perc

Luxusautók, medencés villák, sznob divattermékek - nem a te világod? Mégis azt mondom, életbevágóan fontos, gazdag legyél! De miért?

Hasonlóan gondolkozunk. Engem sem tud motiválni az, hogy luxusautóim legyenek, minden télen Thaiföldre utazzak, vagy mindig megvegyem a legújabb Gucci táskát, és a környezetvédelem is sokkal fontosabb a fényűzésnél. Viszont hidd el – semmi, de semmi baj nincs azzal, ha egyik célod az életedben az, hogy vagyonos legyél. Sőt, mindezek ellenére neked is életbevágóan fontos. Máris elárulom, miért, de előtte engedd meg, hogy elmondjak egy rövid történetet.

A kétezres évek közepéig megyünk vissza, amikor nem sokkal azelőtt álltam, hogy diplomával a kezemben kilépjek a munkaerőpiacra – azaz elhagyjam a védett kis burkomat, és megmerítkezzek a nagybetűs Élet végtelen tengerében.

Az egyik unokatestvérem feleségül vette a szerelmét, és az esküvővel egy – nekünk, átlagos jövedelműek számára – elképzelhetetlenül gazdag család vált a rokonságunk részévé. „Jó középosztálybelihez méltóan” magam is fenntartásokkal viszonyultam hozzájuk a pénzük miatt, bár sem a menyasszony, sem a szülei (egy idősödő házaspár) nem tűntek ellenszenvesnek vagy lekezelőnek.

Beszélgettem velük, és érdeklődtek, hogy mi az elképzelésem a jövőmről. Elmondtam, mivel szeretnék foglalkozni, és azt is, hogy számomra nem lényeges, hogy sok pénzt keressek vele, mert első a munkám szeretete. Erkölcsi kötelességemnek tartottam leszögezni, hogy engem a gazdagság en bloc nem érdekel, mert szerintem a pénz nem boldogít, satöbbi.

Meglepő volt, amit erre a hölgy válaszolt. Nem fejtegette azt, hogy szerinte ez butaság, vagy a pénz a legfontosabb dolog az életben. Annyit mondott csak, hogy

tudod, mi az, amit a pénz ad neked? Autonómiát biztosít.

Akkor ezt még nem vettem komolyan, csak miután egy olyan vállalatnál helyezkedtem el, amelynél két ember munkáját bízták rám. Azt láttam, hogy alig van valaki, aki három-négy évnél tovább húzza azon a helyen, és a kollégáim túlnyomó részének semmire sincs ideje, magánéletük pedig romokban hever. Amikor hónapok múlva az én fejem felett is összecsaptak az első hullámok, derengeni kezdett a nagy igazság:

A(z igazi) gazdagság lényege valójában nem a fényűzésről, és nem a mások feletti hatalomról szól. Hanem arról, hogy megszabadít valamitől, amit talán úgy lehetne elnevezni, hogy a pénzszerzés kényszere.
Gúzsba köt a pénzszerzés kényszere

Gúzsba köt a pénzszerzés kényszere

Megértettem azt is, hogy a pénzszerzés kényszere iszonyatos erő, amit képtelenek vagyunk kordában tartani: elszabadul, és pusztít, mint egy tornádó. Családokat zúz szét, embereket kényszerít elköltözni messzi tájakra, olyan munkák elvállalására, amelyektől borsózik a hátuk. Elrabolja az időnket, kiüresíti az elménket, eltemetetti velünk az álmainkat még azelőtt, hogy megpróbálhattuk volna elérni azokat.

Sokan mókuskeréknek hívják ezt, de úgy vélem, ez pontatlan meghatározás, mert mókuskerékben több minden tarthat, nem csak a pénzszerzés kényszere. A mókuskerék nem feltétlenül szűnik meg a gazdagsággal, mert hajthatja azt családi elvárás, akut munkamánia, bármilyen függőség vagy káros szenvedély. A pénzszerzés fojtogató kényszere azonban kivétel nélkül megszűnik minden vagyonos ember számára. Azoknak, akik elérték azt a szintet, hogy elég bevételük van fenntartani az életszínvonalukat életük végéig.

Üzletlánc-tulajdonos rokonaim megvalósították ezt, mégsem tartoznak a henyélős típusba. Minden reggel már korán elmennek, és megnézik, hogyan folyik a munka, mit tudnak segíteni, vannak-e megoldandó problémák. De ha nem mennének be minden nap, vagy csak egy héten egyszer, akkor sem apadna el a bevételük. Elég vagyonuk lett ahhoz, hogy még az se legyen probléma, ha hirtelen be kellene zárniuk az összes boltot.

elultetett-penz

Fényűzően élnek? Nem hiszem. Van egy hatalmas házuk egy átlagosnál jobb kerületben a fővárosban, de különösebb luxus nem lengi körbe őket. Nem hivalkodnak összevásárolt csecsebecsékkel, nem dekorálták ki arannyal a belső tereket. Minden jel arra mutat, hogy csendesen, visszafogottan töltik napjaikat, és közben élvezik a gyümölcsöt, amit megtermeltek maguknak. Arra költenek csak, ami számukra fontos, és ezt nyugodtan megtehetik. Te is szívesen elérnéd ezt a szintet?

Nem kell nagyravágyónak, mohónak, kapzsinak lenned ahhoz, hogy azt a célt tűzd ki magadnak az életedben, hogy vagyonossá válj. Ekkor lehetsz ugyanis a mai társadalomban igazán szabad. Örökre elfelejtheted a pénzszerzés kényszerét, ami rabságba taszít, családokat zúz szét, egyeseket pedig a bűnözés útjára terel.

Azt teheted ezután, amire mindig is vágytál – senki nem állhat az utadba! Egy szabadságharcos vagy, aki megszerezte a hőn áhított kincset, és kivívta saját maga és családja szabadságát.

Érdekel? Számodra mit jelent a szabadság? Mennyi pénzre lenne hozzá szükséged? Várom a választ kommentben!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.