Ezeket felejtsd el örökre, hogy sikeres legyél!

Szerző Írta: RapidUni
2018. augusztus 31.
Olvasási idő: 9 perc

Talán nem is gondolnád, de a siker útjában könnyen lehet, hogy csak a szemléleted áll. Igaz rád valamelyik az alábbiak közül? Hogyan változtathatsz rajtuk?

Másokat vagy a körülményeket hibáztatod

„Nem volt szerencsénk, ellenünk fújt a bíró, megzavart a tűző nap vagy az erős szél, sérüléshullám sújt bennünket, szokatlan volt rengeteg vagy a kevés néző, túl keményre fújták a labdát vagy éppen túl puha volt, stb., stb., stb.”

masokat-hibaztato

Ismerős kifogások a sport világából? Ugyanezt csináljuk a legtöbben mi is, a saját életünkben. Ha valami sikerül, sohasem hivatkozunk a külső körülmények szerencsés összejátszására, de ha nem, akkor mi bezzeg mindent megpróbáltunk, de „balsors régen tép”…

Súlyos igazság, hogy a szerencse általában azok mellé szegődik, akik rászolgáltak. Kifogások keresése helyett igyekezz tanulni a kudarcaidból, végiggondolni, hogy mi miért nem sikerülhetett, vagy mivel nem számoltál, minek nem tulajdonítottál jelentőséget, mihez nem alkalmazkodtál megfelelően. Steril, azaz ideális körülmények sohasem lesznek, és az a lényeg, hogy sikerüljön, amit elterveztél – nem pedig az, hogy a végén megnyugtasd magadat (vagy a főnökeidet, beosztottjaidat), hogy te mindent megpróbáltál.

Mások vagy a körülmények hibáztatása annyit jelent, hogy nem vagy hajlandó tanulni a hibáidból, és végső soron csak sodródsz az élet hajóján ahelyett, hogy irányítanád azt.

Az emberek hajlamosak a sikerben a saját erőfeszítéseiket elkönyvelni, míg a kudarcaikért mindig mások a felelősek.

Szembeállítod az anyagi és a lelki értékeket egymással

Azaz röviden: vagy a pénz, vagy a tisztesség. Ez a légbőlkapott, csökönyös, és nem utolsósorban önkorlátozó szemlélet generációkon át makacsul tartja magát, és akadályozza meg az azt vallókat a saját anyagi sikereikben.

A pénz távolról sem „minden bűn forrása”! Nézzük meg az eredeti bibliai idézetet, ahonnan ez származik (Timóteus könyve 6:10): „minden rossznak gyökere a pénz szerelme…” – tehát nem maga a pénz, hanem a pénz szerelme, ami egy gyarló emberi magatartást tükröz. Lehetsz vagyonos a pénz szerelme nélkül? Miért ne?

Ha a pénzt egyfajta kötelező rossz, tisztátalan, kétes eredetű dolognak tartod, soha nem fogsz anyagi sikereket elérni. Meg kell hozzá értened, hogy a pénz a sok ráragasztott jelző és hozzá kapcsolódó felfogás ellenére sem több egy semleges eszköznél, amivel jobbá vagy éppen rosszabbá teheted a világot – és az irányt mindig te határozod meg, nem a pénz.

Gondolj abba bele, hogy ugyanezen logika alapján a cserekereskedelem idején egyesek a búzát vagy a szerszámokat tarthatták volna a bűn forrásának… agyrém!

A pénz önmagában se nem jó, se nem rossz, de mindkét célra fel lehet használni, és utóbbi már rajtad múlik.

Hiányszemlélet szerint gondolkodsz

A szocialista hiánygazdaságban felnövekedett generációk számára természetes a hiány, és sajnos a pénzről is azt gondolják, hogy az egy véges valami: azért, hogy neked több legyen, el kell venni másoktól.

Halkan kérdezem, hogyan tud akkor úgy bővülni egy gazdaság, hogy közben a többi nem zsugorodik ugyanolyan mértékben?

Mert a pénz nem véges eszköz. Felejtsd el azt a szemléletet, hogy vagyonosnak lenni mások kirablásával egyenlő, mert nem igaz!

A hiányszemlélet tesz fösvénnyé embereket, akik halomba rakják a pénzüket, és rettegnek attól, hogy abból valaha ki kelljen adniuk bármennyit. A valódi gazdagok sem szórják el hülyeségekre a pénzt (pláne ők nem), de ha értelmes befektetést látnak, bátran beszállnak abba. Tudják, hogy a dolgokat a pénz áramlása, és a win-win (te is nyersz vele, én is nyerek vele) szituációk viszik előre, nem a széfben felhalmozott bankók.

Bátran (de megfontoltan) forgasd a pénzedet, mert a tőkeáramlás az, ami beindít és felfuttat dolgokat, nem a vagyon hegyekbe halmozása.

Luxus, amikor még nem engedheted meg magadnak

luxusauto

Rongyrázás, amit látunk magunk körül. Hitelből vett autók, túlméretezett házak, úszómedence, amit sokszor alig használ valaki, és még folytatnatnám a sort az utolsó tízezreseken vett trendi ruhákkal, vagy a „mert megérdemlem” alapon történt átgondolatlan költekezéssel.

A luxust tartogasd akkorra, amikor már megengedheted magadnak! A valódi gazdagok, akik önnön erejükből, és nem az összeköttetéseik, a vakszerencse vagy a bűnözés révén tettek szert vagyonra, ritkán villognak vele. Tudják, hogy az igazi fényűzés a befektetett pénz, ami még többet hoz a konyhára, nem pedig elvesz belőle.

Nem azt mondom, hogy soha nem vehetsz semmit magadnak, de ne nyújtózkodj tovább, ameddig a takaród ér, és amíg nincs pénzed a luxusra, mindig a befektetési lehetőségeket részesítsd előnyben, ne a pénznyelő vagyontárgyakat. Azt már nem is akarom külön részletezni, mennyire felesleges olyan embereket elkápráztatnod velük, akiknek a véleménye valójában nem is érdekel.

Az, hogy valami ki tudsz fizetni, nem jelenti azt, hogy meg is engedheted magadnak.

Irigykedsz, és magadat másokhoz hasonlítgatod

Nagy a kísértés, hogy mások sikerei alapján ítéld meg a sajátodat. De értsd meg: ez egy zsákutca.

Nincs olyan összehasonlítás, amelyből te jössz ki jól, és nincs olyan dolog sem, ami miatt Rád ne irigykedhetne valaki más. Minden élet, minden ember különbözik, ezért az összehasonlítások egyszerűen nem állják meg a helyüket. Hogyan vetsz össze egy sztárfocistát egy sakknagymesterrel? Ugye.

Az irigység pláne érthetetlen dolog. A másiknak van valami, amire vágysz, és neked nincs? Szerezz valami ugyanolyat, vagy jobbat! Attól te egy centivel sem vagy beljebb, ha a másik elveszíti azt a valamit.

A pénzt hajszolod a küldetésed helyett

Nem csak az arany fénylik

Nem csak az arany fénylik

A legtöbb vagyonos ember a küldetése beteljesítése során lett gazdag. Vagyonuk következménye tehát a tevékenységüknek, nem oka. Gondolj Ingvar Kampradra, az IKEA megálmodójára, Steve Jobsra, az Apple (MacIntosh, iPad, iPhone) „atyjára”, vagy Jeff Bezosra, aki az Amazont alkotta meg.

Egyiküknek sem az volt a fő célja, hogy „pénzt akarok, bármi áron, bármi módon”, hanem megtalálták a saját küldetésüket, és azt tűzön-vízen keresztül meg is valósították. Kampradnak hála elterjedtek a lapraszerelt bútorok, Jobs forradalmasította az asztali gépektől kezdve a notebookokon át az okostelefonokig a ma ismert eszközeinket, Bezos pedig az internetes kereskedelem úttörője, és lehetővé tette, hogy minél olcsóbban, minél szélesebb termékpalettáról válogathassunk online.

Neked mi a küldetésed? Sokan megmosolyogják, olykor meg is vetik a „küldetéstudatos” embereket – pedig a küldetéstudat nem pszichiátriai betegség, hanem egy olyan hajtóerő, ami igazán erőssé és bátorrá tesz.

A pénzszerzésnek élsz (sokszor elvállalva egy sor olyan munkát, ami egyáltalán nem is érdekel), vagy a küldetésednek? A különbség döntő lehet.

A küldetés, az értékteremtés az elsődleges, nem a pénz hajszolása. Utóbbi előbbinek a következménye lesz.

Kishitűség

„Annyian megpróbálják, miért pont nekem sikerülne?”

És miért pont neked nem?! A klasszikus magyar betegség, ami mindenhol felüti a fejét a hétköznapjainkban. Nem vagyunk elég bátrak, a legtöbben nem hozzuk ki magunkból töredékét sem annak, amire képesek vagyunk. Személyes tapasztalat, hogy a szerencsésebb gondolkodású országokban élő emberek néha sokkal kevesebbet tudnak, de kipréselik azt magukból azt az utolsó cseppig, és végtelenül büszkék rá. A lehetőségek országa vagyunk, ami képtelen felnőni saját magához.

Legalább te ne állj be a sorba: határozd el, hogy felkutatod a tehetségeidet, fejleszted azokat, és kihozod belőlük azt, amire predesztinálnak. Azért vannak, nemdebár? Jöhetnék még a tálentumok bibliai példázatával is, de ez nem hittanóra, úgyhogy legyen annyi elég, hogy bátran élj azzal, ami adatott neked!

Van-e valami más, ami téged hátráltat? Nagyon kíváncsi vagyok, ezért írd meg nekem kommentben!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Kata

2018. szeptember 21., 16:03

Ha belépek a facebookra én is csak azt látom, hogy mindenkinek csak a luxus számít. Drága utak, éttermek,ruhák., mintha nem is létezne más.