Csak pozitívan! Csak pozitívan?

Szerző Írta: András
2018. december 21.
Olvasási idő: 6 perc

Terjed egy felfogás, miszerint az a jó, ha csak a dolgok pozitív oldalát nézed. Van ennek viszont egy komoly veszélye, ami mindent lerombolhat.

Egy egyszerű kérdés: mennyi víz van ebben a pohárban?

Egy egyszerű kérdés: mennyi víz van ebben a pohárban?

„Always look on the bright side of life” – énekelte annak idején a Monty Python a Brian élete című film végén. Azaz „Mindig az élet napos oldalát nézd!”. Ne érts félre, véletlenül sincs bajom azzal, ha valaki a poharat félig teltnek, és nem félig üresnek látja. A hangsúly a féligen van.

Mert amint nem veszünk tudomást arról, hogy a pohár bizony csak félig telt, azaz van egy olyan oldala is, ami már nem feltétlenül egyezik meg a vágyainkkal, baj van.

Miért mondom ezt?

Borzasztó az olyan ember, aki mindenben, mindig csak a rosszat látja. Zsörtölődik, ha késik a busz, ha nem találja hirtelen valamiét, ha lassan megy előtte egy másik autó az úton. Az élete – ha őt kérdezed – csupa keserűség, sorscsapás, megalkuvás, események negatív láncolata.

Biztos ismersz ilyen embert, és óhatatlanul elképzeljük ilyenkor, hogy milyen jó is volna pozitív emberekkel körülvennünk magunkat: olyanokkal, akik szerint az élet csupa derű, és még annak is a humoros oldalát látják, ha valami rossz történik velük. Akik minden napot ajándéknak, minden helyzetet kihívásnak tekintenek, és azt értékelik, amijük van, nem azt hiányolják, amijük nincs.

Tényleg jobb volna. Ez az egyik kulcs a harmonikus élethez.

Csakhogy sokan összekeverik a pozitív életszemléletet az erőltetett pozitivitással.

Az ilyen emberek úgy érzik, muszáj mindenben csak a jó észrevenniük, mindenbe csak a jót belelátniuk. Ezt addig erőltetik, ameddig teljesen bele nem fásulnak. A végére aztán kiábrándulnak belőle, és még sokkal pesszimistábbá válnak, mint amilyenek azelőtt voltak.

Ki vele: mi a baj a pozitivitással?

A szélsőségesség semmilyen felfogásban, a pozitív életszemléletben sem jó. Nem szabad elvitatni a kudarcot, helye van a szomorkodásnak és a gyásznak. Egy a lényeg: hogy az alapvető életszemléleted a derűre és az optimizmusra épüljön, ne a borúlátásra!

  • Nem kell görcsösen mosolyognod, ha rossz kedved van.
  • Nem kell úgy tenned mások előtt, hogy minden a legnagyobb rendben van, ha nincs.
  • Nem kell az életedet úgy élned, mintha az egészet kiraknád a Facebook-hírfolyamodra.

Ez a mostanság erőltetett és félreértett pozitív életszemlélet csapdája: sokan a „falig tolják”, és úgy érzik, ha bármilyen negatív érzést engedélyeznek maguknak, könnyen visszaesnek a pesszimizmus pocsolyájába, és többé már nem tudnak kikecmeregni belőle.

Pedig mint minden más, a pozitív életszemlélet is egy tanulási folyamat.
Ne álarc mögé bújj, hanem belül alakulj át!

Ne álarc mögé bújj, hanem belül alakulj át!

Vannak, akik ezzel születnek, de a legtöbben csak (meg)tanuljuk. Ennek is megvannak a maga állomásai, kisebb-nagyobb visszaesései, de mérföldkövei is. Nem leszel egyik pillanatról a másikra pozitív életszemléletű pusztán azért, mert úgy döntöttél. Törekedned kell rá. Valamint tanulni, tapasztalni, és beépíteni a tanulságokat az életedbe.

Félelem a csalódástól

Gyerekkoromban az osztálytársaim szemében én voltam a megtestesült pesszimizmus, egész egyszerűen azért, mert hangot adtam annak, ha valami nem tetszett. Mélyen megéltem a rossz dolgokat, és sokszor csak visszafogottan örültem a jónak. Keveset vártam az élettől.

Nem volt könnyű átállnom, és néha ma is megkísért még a kishitűség gonosz kis gnómja. De igyekszem a lehető legobjektívebben megítélni azt, ami velem történik, és nem feltétlenül a rossz végkifejletre számítok, mint annak idején (amit azért tettem, „hogy ne csalódjak”). Elég az, hogy számolok a rossz következményekkel is, és van rájuk egy B-tervem. De a jót várom, és neked is ezt ajánlom!

Akár igaz a vonzás törvénye, akár nem, az biztosan nem segít elérni a céljaidat, hogy előre ráhangolódsz a keserű csalódásra, a jó dolgokról pedig álmodni sem mersz. Kishitűekből Dunát lehetne rekeszteni Magyarországon, és nagyon sok közös bajunknak ez a fő okozója.

Engedd meg magadnak a kudarcot, de a sikerre számíts!

Ha mindent megtettél érte, miért ne alakulhatnának jól a dolgok?

Mit gondolsz erről? Te mennyire vagy pozitív a mindennapokban?

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 2 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Imre

2023. február 24., 16:46

én egy félig telt poharárról kerestem képet, és itt találtam, és örültem neki!

Szekeres Mónika

2019. március 1., 11:04

Pozitív? Hát nem igazán, megy! De már megfogadtam, hogy minden nap egy pozitív történést keresek a napban, eddig szinte minden nap sikerült.