A vérprofi álarca

Szerző Írta: András
2020. november 30.
Olvasási idő: 5 perc

Olvastad Lewis Howestól A férfiasság álarcait? Nekem nagyon tetszett, de egy kis hiányérzetem van - ezért Lewis hallgatólagos engedélyével kiegészítem a listát.

Mindentudó, alfahím, szexualitás, sportoló, mókamester, anyagias, sztoikus, legyőzhetetlen és agresszív álarc. Megannyi téves szerep, amelyben korunk férfijai szenvednek. (De tévedés volna azt hinni, hogy csak ők!)

Az egykori amerikaifutballista Lewis Howes egy interjúsorozattal fedte fel ezeket az álarcokat – és mindazt, ami mögöttük van. Izgalmas, lebilincselő és nagyon tanulságos olvasmány volt számomra, mert választ adott sok kérdésre, ami megfogalmazódott bennem a mindennapi szerepeinket illetően.

Éééés még egy álarc

Úgy gondolom azonban, van még egy, ami nem szerepel a könyvben. Az ilyen álarcot viselő ember egy kicsit mindentudó, egy kicsit alfahím, és egy kicsit legyőzhetetlen is. Ő a vérprofi.

A mai, végtelenségig szakosodott világban azokat keresik meg a legtöbben, akik a saját piacuk legjobbjai, ez teljesen nyilvánvaló. Nagy a verseny, és mindenki szeretné bizonyítani, mennyire jó abban, amit csinál.

Idáig rendben is van, de sokan sajnos átesnek a ló túloldalára. Semmiképp nem szeretnének Kontár Pistikének látszani, ezért magukra öltik a vérprofi álarcát.

Ők azok, akik mindent tudnak, ami létezik a szakterületükön. Kivéve, ha valami újdonság jön ki, mert azt csak estére tudják. Ellentmondást nem tűrően okítják ki a versenytársaikat, hogy „az nem úgy van, hanem amúgy”.

Miről ismered fel a vérprofi álarcát?

A vérprofi álarca mögé bújt emberek előszeretettel használnak szakszavakat, de az is előfordul, hogy minden ok nélkül angol kifejezéseket kevernek a beszédükbe.

Tévedhetetlennek akarnak látszani, mert attól tartanak, hogy máskülönben leomlik a szakértői státuszuk, ezért utolsó csepp vérükig védelmezik az állításaikat.

Minden eszközzel tekintélyt szeretnének kivívni maguknak, megnyilvánulásaikból ugyanakkor sajnos inkább a fölényeskedés, tudálékosság és gőg sugárzik.

Magával a vérprofizmussal semmi baj sincs. Teljesen rendben van, ha valakinek az a célja, hogy szakterülete legjobbja legyen, és mindent megtesz ennek érdekében.

A gond az alázat hiányával kezdődik. Akkor, amikor az illető elszáll magától, és úgy véli, hogy ő már mindent tud. Neki nem lehet újat mondani. Ő már csak tanít, de nem tanulhat senkitől.

Milyen az élet az álarcokon túl?

Nem vagyunk hibátlanok, és bizony mindenkivel megtörténik, hogy olykor becsúszik valamelyik álarc mögé (leggyakoribb ezek közül a mindentudó, az alfahím és a legyőzhetetlen – a férfiak közötti „erőfitogtatás” során szinte már kötelező használni valamelyiket).

De a lényeg: vedd észre, amikor valamelyiket magadra öltötted, és vedd le bátran! Legyél újra Te – az a valaki, aki álarc nélkül is képes elfogadni és a világnak adni önmagát.

Előzd meg a pofonokat! Akármilyen vérprofi is vagy a szakterületeden, Te sem tudhatsz mindent. Attól vagy vérprofi, hogy ennek a hivatásnak szentelted magad, és mindent megteszel érte, ami Tőled telik. Mert ez a lényeg, minden más csak sallang, minden más csak színészkedés!

Legyél Te az a vérprofi, akinek úgy ismerik el a tudását, hogy soha nem játssza el a Tökéletest. Ettől leszel szerethető, emberi, ettől válsz példaképpé. Akivel nem tudnak azonosulni, akit elérhetetlennek tartanak az emberek, azt nem követik szívesen. Inkább irigykednek rá, és negatívan viszonyulnak hozzá – a csodálaton túl.

Ahogyan lehetsz mókamester, sportoló, gazdag vagy szakértő álarcok nélkül, úgy lehetsz igazi profi is abban, amit csinálsz. Találd meg az arany középutat, és legyél Te az, akire felnéznek a többiek, mert egyszerre emberi, és egyszerre szakértő.

Végezetül köszönöm Lewis Howes-nak a nagyszerű könyvét, ami – amellett, hogy felnyitotta a szemem több jelenségre – gondolatébresztőként is szolgált ehhez a cikkhez. Bízom benne, hogy Lewis még sok hasznos olvasnivalót ad a világnak.

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.