Az A és B típusú személyiség - te melyik vagy? Melyik leszel?

Szerző Írta: András
2021. január 18.
Olvasási idő: 13 perc
TARTALOM

Hallottál már az A és B típusú személyiség elméletéről? Akár igen, akár nem, biztos vagyok benne, hogy ez a cikk tanulságos lesz.

A személyiségünkön nem tudunk homlokegyenest változtatni, pláne nem rövid idő alatt. Nem leszünk erősen introvertáltból erősen extrovertáltak, nem tudunk hirtelen türelmesebbé vagy elfogadóbbá válni. Ám arra lehetőségünk van, hogy – felismerve személyiségünk gyenge pontjait – folyamatosan csiszoljunk magunkon mindaddig, amíg el nem értünk egy olyan állapotba, amikor kimondhatjuk: megszabadultunk egy rossz tulajdonságunktól.

Teszteld magad!

Ha van hozzá kedved, kilenc rövid feleletválasztós kérdéssel itt letesztelheted, hogy most melyik típushoz állsz közelebb.

Az A és B típusú személyiség elméletét két kardiológus, azaz szívgyógyász, Friedman és Rosenman fektette le 1976-ban. Lényege, hogy az emberiséget két csoportra bontja viselkedés, és az élethez való hozzáállás alapján.

Az A típusú személyiség

A kettő közül ő az impulzívabb, türelmetlenebb, tettrekészebb. Versengő, ellenséges, kritikus és célorientált szemlélet jellemzi. Általában könnyen felkapja a vizet, haragszik meg másokra, cselekszik előbb, mintsem végiggondolná annak következményét.

Mi jellemző az A típusú személyiségre?

veget-nem-ero-munkaorak

Röviden, néhány fontos tulajdonság kiragadásával próbálok meg egy összképet alkotni arról, hogyan viselkedik az ilyen ember:

 • Verseng
  • Rendkívüli ambíció vezérli céljai felé, de közben képtelen élvezni magát az utat.
  • Nehezen lazít, képes beletemetkezni a munkába (munkamánia).
  • Egy „szabadon keringő” frusztráció van benne, ami dühkitörésekben jelentkezhet, amikor az ilyen személy akadályt vagy akadályoztatást érez, vagy sérelem éri őt.
 • Türelmetlen
  • Folyamatosan az idő szorítását érzi magán, ezért sokat kapkod – akkor is, amikor az indokolatlan (például habzsolva eszik).
  • Határidők szerint él, és nehezen tolerálja a csúszásokat.
  • Jellemző, hogy több dolgot csinál egyszerre (multitasking), mert így produktívabbnak érzik magát.
 • Ellenséges
  • Könnyen felbosszantja magát akár apróságokon is, és aztán ezt a dühöt vagy kiereszti, vagy magába fojtja.
  • Másokban előbb látja meg a rosszat, mint a jót, és jellemző rá az együttérzés hiánya.
  • Ha utat enged a frusztrációnak, akkor az agresszióban, mások bántásában nyilvánulhat meg. Az ellenségeskedés az A típusú személyiség legfontosabb jellemzője.
Egyes kardiológusok szerint az A típusú személyiségnél könnyebben alakulnak ki szívkoszorúér-betegségek, és ebből kifolyólag a szívroham, mint a B típusú személyiség esetében.

Mások ezt vitatják; vannak, akik szerint egyáltalán nincs összefüggés a kettő között, mások úgy sejtik, hogy csak az A típusú személyiség ellenséges és haragtartó tulajdonsága az egyetlen rizikófaktor, a többi jellemző nem vezet szívbetegséghez.

A B típusú személyiség

blogolo-lany

Bár látszólag – a felsorolt jellemzők alapján – tökéletes embernek tűnik, ez azért nem fedi a valóságot, bár hibái sokkal kevésbé szembetűnőek, mint a lehengerlő típusú A személyiség esetén. Az viszont biztos, hogy a mai világ sajnos nem nekik áll.

Mi jellemző a B típusú személyiségre?

A B típust leginkább az A típus tulajdonságainak hiánya teszi azzá, ami. Vagyis annak tulajdonképpen a szöges ellentéte a B típusú személyiség.

 • Nyugodt
  • Szisztematikusan halad a munkájával, és nem különösebben érdekli, mennyire hamar éri el a céljait. Stressz-szintje ezért általában alacsony.
  • Sokkal inkább szeret részt venni egy versengésben (például egy játékban), mint a győzelemre törni.
  • A sok egyidejűleg végzett tennivaló helyett inkább az elmélyülést igénylő foglalkozások érdeklik: művészet, írás, tanácsadás, absztrakt gondolkodást igénylő feladatok.
 • Türelmes
  • Nem jellemző rá a kapkodás, döntéseit hosszas mérlegelés után, átgondolva hozza meg.
  • Jobban tolerálja a hirtelen változást, a terveinek széthullását, és képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.
  • Az egész hozzáállására jellemző egyfajta problémáktól való távolságtartás: nem azonosul velük, csak egy bizonyos határig engedi őket betörni az életébe.
 • Elfogadó
  • Könnyebben elfogad másokat, és bátorítja a csapatmunkát, valamint hajlamos a problémákat távolabbról, a kép egészét nézve szemlélni.
  • Gazdagabb érzelmi élet jellemző rá, így sokkal inkább együttérez másokkal, és figyelembe veszi az ő igényeiket is a sajátja mellett.

Tartozom egy vallomással

Kellemetlen volt rádöbbenni, hogy az élet sok vonatkozásában, jelentős mértékben A típusú személyiség vagyok. Így – miután szembesültem ezzel – igyekeztem változtatni magamon; a hozzáállásomon, a szokásaimon.

Kerestem a környezetemben egy jellemzően B típusú személyiséget, és példát vettem azokról a tulajdonságairól, amelyeket úgy éreztem, hogy a legjobban be tudok építeni az énembe.

Mára elmondhatom, hogy szerencsére rengeteget fejlődtem.

 • Képes vagyok türelmesen várni, amikor olyan helyzetbe kerülök. Nem idegesít az, ha nem tudok mit csinálni. Ilyenkor igyekszem meditatív állapotba kerülni, vagy elgondolkodom az élet nagy kérdéseiről.
 • Igyekszem nem kapkodni – már akkor sem, ha tényleg sürget az idő. Megdöbbentő volt észrevenni, hogy így sem vagyok kevésbé hatékony, sőt. A nyugodt mozdulatok segítenek lehiggadni, és sokkal biztosabban elvégezni a feladatokat, így kevesebbet hibázom.
 • Végképp feladtam az ellenségeskedést. Rájöttem, hogy az élet túl rövid, az egészségem pedig túl fontos ahhoz, hogy számomra érdektelen emberek bosszantó, de érdektelen tettein rágódjak. Így lettem például egy fortyogó, kiabáló hülyegyerekből az egyik legnyugodtabb autóvezetők egyike.

Ki a jobb vállalkozó? Az A vagy a B típus?

A kérdés alapos körüljárása nélkül talán úgy tűnne elsőre, hogy az A típus szerencsésebb „koktél” ahhoz, hogy sikeres vállalkozást építsen fel – hiszen jól tűri a hajtást, űzi a céljait, betartja a határidőket, és keveset lazít.

Ám itt is igaz, hogy amit a réven nyer, elveszti a vámon. És nem feltétlenül az egészségre gondolok.

A számos negatív tulajdonság ugyanis kiegyenlíti a mérleget. Egyáltalán nem szerencsés, ha egy vállalkozó türelmetlen, hirtelen, indulatos és frusztrált. Azon túl, hogy kibírhatatlan főnökként, önmaga kikészítésével és hirtelen döntéseivel a cégeit is számos veszélybe sodorhatja.

Ezért mondom azt, hogy egy üzletember legoptimálisabb személyisége a kettő elegye: azaz legalább annyi A típusú személyiségjegy legyen rá jellemző, mint B típusú. Ezek együtt kioltják egymás vadhajtásait, és a pozitív tulajdonságok egy harmonikus és kiegyensúlyozott hozzáállást hoznak létre.

Azt pedig talán mondanom sem kell, hogy minél közelebb kerülsz ehhez az ideális elegyhez, annál nagyobb az esélyed a sikerre, és ezáltal a komoly vagyonra.

A és B típusú személyiség: van-e átjárás a kettő között?

Első és legfontosabb dolgod, hogy felmérd, te melyik csoportba tartozol inkább. Nyilvánvaló, hogy nincs vegytiszta A és B típus – a jellemvonások egy része igaz lesz rád, más része nem. Viszont nem nehéz eldönteni, hogy a kettő közül melyikkel tudsz inkább azonosulni.

Ha ez megvan, és elolvastad a rólam szóló keretes írást is, már csak annyi a dolgod, hogy elkezd tudatosan nyesegetni a szélsőséges vadhajtásaidat.

Nagyon sokat segít, ha találsz valakit, aki az ellentétes személyiségjegyekkel rendelkezik, és kiszemelsz néhány tulajdonságot, amelyben hasonlítani szeretnél rá. Ez lehet a türelem, a higgadtság, vagy éppen az ambíció, a cselekvőkészség.

Figyelj a változásra, és értékeld azokat! Nem baj, ha eleinte nem sikerül kialakítani ezeket a szokásokat; mint minden nagy horderejű változás esetében, itt is a lassú víz partot mos érvényes.

De fogsz változni, és ez a legfontosabb. Képes vagy rá, mert csak odafigyelés és akarat kérdése. Az első sikerek pedig meghozzák a kedvedet a folytatáshoz, és amint ez megtörténik, felgyorsul a folyamat.

Ha inkább A típusú személyiség vagy

Ebben az esetben keresd meg, melyik területen vagy képes leggyorsabban fejlődni.

Versengés:

Az élet nem minden területe szól arról, hogy győzni kell. Fontos, hogy felismerd: teljes jogú tagja vagy a társadalomnak akkor is, ha elbuksz vagy veszítesz. Ezek természetes dolgok, ráadásul az életet élvezni is érdemes, nem csak végigküzdeni.

Fogadd el a bukást, és tedd az életed természetes részévé! Játssz minél több társasjátékot a családoddal vagy barátaiddal, és tanuld meg elfogadni, ha nem te vagy benne az első. Érezz rá a játék ízére, amit akkor is élvezni tudsz, amikor már esélyed sincs nyerni.

Türelem:

elmelyules

Szándékosan tarts szüneteket, amikor semmit nem csinálsz! Eleinte frusztráló és idegesítő lesz, mindenáron meg akarod majd szakítani, és visszatérni ahhoz, amit csináltál, vagy tenni szeretnél.

Állj ellen ennek a késztetésnek! Ehhez önfegyelemre lesz szükséged. Egy kis idő múlva megnyugszol majd, és elkezdesz olyan szokásokat kialakítani, amelyeket önkéntelenül elő fogsz venni minden alkalommal, amikor csak várakoznod kell.

Ellenségeskedés:

Nem minden ember egyforma, és vannak sajnos olyanok, akik csak korlátozott önuralommal és belátási képességgel rendelkeznek. Nem tehetsz mást, mint hogy elfogadod ezeket a tulajdonságaikat, és nem vársz mást, jobbat tőlük, mint amit ezen a téren nyújtani képesek.

Ez nem azt jelenti, hogy sülve-főve együtt kell lenned velük, és mindenáron jópofizni. Dühöngeni, átkozódni rajtuk, pláne veszekedni velük viszont teljesen értelmetlen. Lépj túl azon, ha megsértettek, építs ki egy áthatolhatatlan pajzsot magad köré, amelyről az ilyen emberek rosszindulata egyszerűen visszapattan!

Ha inkább B típusú személyiség vagy

A nyugalom és kiegyensúlyozottság jó dolgok, de az üzleti életben ambícióra is szükség van, és néha bizony fel kell venned a kesztyűt.

Megalkuvás:

Az, hogy alapvetően elégedett vagy az élettel, nem jelenti azt, hogy nem hajthat egy belső tűz, egy tenni akarás, egy küldetés. Úgy vélem, azért vagyunk a Földön, hogy megtapasztaljuk a szabad akaratot, és a teremtés képességét. Ez célokat, gondolatokat, majd tetteket követel tőlünk.

Halogatás:

A türelem nagyon jó dolog, de sajnos túlzásba vive azt hajlamossá válik az ember a halogatásra, aztán pedig a teljes szétcsúszásra. Semmilyen komoly projektet nem valósíthatsz meg úgy, ha már a kitűzésükkor viccnek tartod a határidőket, és már akkor úgy gondolod, hogy rád semmilyen kötelezettséget nem jelentenek.

Hamar munka ritkán jó, de ha valaki túl lassú, akkor elhúznak mellette a versenytársak, és minden jóból kimarad. Néha bizony pörögni kell, mert bizonyos esetekben ez a hatékony munkavégzés kulcsa.

Döntésképtelenség:

Nagyon fontos körüljárni egy témát több szemszögből, de előbb-utóbb bizony dönteni kell akkor is, ha egyik megoldás sem jobb egyértelműen a többinél. Ezt hívják kockáztatásnak.

strategia

Az üzleti életben a kockázatvállalásnak komoly szerepe van: ha minden döntés a szabálykönyvet követné, akkor minden kiszámíthatóvá válna. Ez korántsincs így.

Ezért, amikor legközelebb válaszút elé kerülsz, tűzz ki egy határidőt arra vonatkozóan, hogy mikorra szeretnél döntésre jutni. Ha addig nem sikerült dűlőre vinned a dolgod, akkor egyszerűen hallgass a megérzésedre, és határozz! Általában még egy rossz döntés is jobb, mint nem dönteni. Sokszor vissza lehet még táncolni, ha valami nem úgy sült el, mint vártad, de ha egyáltalán nem döntöttél, egy tapasztalattal máris szegényebb vagy.

A kétfajta típus elegye adja a jó üzletembert, ezért érdemes törekednek arra, hogy egyik véglet se kerüljön túlsúlyba. Bátran nyesegesd a vadhajtásaidat, mert ne feledd: a legtöbb tulajdonságod megváltoztatható, ha eléggé eltökélt és kitartó vagy hozzá.

Mivel magam nagy utat tettem már meg a kétféle véglet között, rengeteget tudok segíteni neked is, ha változtatni, változni szeretnél. Szeretettel várlak egy ingyenes konzultációra, amelyen együtt meghatározzuk, hogy miben és hogyan fogsz fejlődni.

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.