25 ok, amiért már ma kezdj el olvasni

Szerző Írta: Maja
2019. július 12.
Olvasási idő: 18 perc Értékelés: ★★★★★

Manapság nem divat olvasni, pedig rengeteg jó hatása van az élet minden területén. Ha nem szoktál könyvet venni a kezedbe, mutatom, miért érdemes.

Sokan az okostelefonokat okolják érte, és vannak, akik az internetet. Szerintem ezek csak elmélyítették a problémát, nem a fő okozói.

Amikor én középiskolás voltam, az egyik barátnőm 1-2 könyvet olvasott el hetente. Szinte falta a őket. A legtöbb szünetben könyvvel lehetett látni őt, amint épp azt bújja. A tinikoromban nem volt okostelefon, nem volt internetelérés a mobilokon, maximum a rossz vicc kategóriájába sorolható (ami a szünet végére töltött le egy oldalt, nagyon lebutított formában).

Nekem nagyon imponált az, hogy ennyit olvas, ezért már ketten voltunk, akik a szünetek nagy részében egy könyvben merültek el. Soha annyit nem olvastam, mint akkor. Ám a többi osztálytársam nem osztozott ebben.

Egyszerűen nem volt divat olvasni. A késő nyolcvanas és a korai kilencvenes években született korosztálynak nem volt igénye az olvasásra, általában még magazin szintjén sem. Csak a kötelezőkön rágták túl magukat (ha egyáltalán), de azt is kínzásnak fogták fel.

Te is azok közé tartoztál, akik nem olvastak sokat gyerekkorukban? Ne csüggedj, bármikor el lehet kezdeni! Kedvcsinálónak összegyűjtöttem neked 25+1 okot, amiért már ma érdemes elkezdeni könyvet olvasni.

Magam is meglepődtem, mennyi pozitív tulajdonságot össze tudtam szedni róla:

1. Fejleszti az empátia képességét

Rengetegféle jellemrajzzal találod szemben magadat, amikben még az is kiderül, hogy ki mit csinál, mi volt a tettei mozgatórugója. Mivel a legtöbb regényalakot valódi emberekről mintázták, amikor hozzájuk hasonló emberrel találkozunk, jobban ki tudjuk ismerni. Magam elhivatottan kutatom az emberek viselkedését, és emlékszem arra, hogy első pszichológiai felismeréseimet mind a regényekből szereztem.

2. Gazdaggá tehet

Igen, a szó legszorosabb értelmében. A könyvekben hatalmas tudást gyűjtöttek össze, és rengeteg könyv íródott arról, hogy legyünk sikeresek, hogyan vállalkozunk, miként hirdessünk. Bármilyen témában találsz jó írásokat. Ezek a könyvek tanítani, átformálni fognak téged, és gazdaggá tesznek – nem csak tudásban, hanem pénzben mérhetően is.

Nem véletlen, hogy Bill Gates, a világ második leggazdagabb embere hetente legalább egy könyvet elolvas. Vagy a harmadik, Warren Buffet mondását szívleld meg:

Olvass naponta 500 oldalt! A tudás megszerzése így működik. Felhalmozódik az emberben, mint a kamatos kamat.

Persze nem kell mindjárt félezer oldallal kezdened, elég, ha naponta néhány oldalt olvasol, de azt rendszeresen – így minden nap teszel azért, hogy sikeres és gazdag lehess!

Egy másik mondás szerint a szegény embereknek nagy tévéjük, a gazdagoknak nagy könyvtáruk van (vagy sok könyv van az e-book olvasójukban ;)

Apropó, a világon ma leggazdagabb ember mivel kezdett kereskedni? Jeff Bezosról, az Amazon alapítójáról van szó. Naná, hogy könyvekkel!

3. Fejleszti az analitikus gondolkodást

A logikus gondolkodásról van szó, amellyel több megoldást találsz egy problémára. A rendszeres olvasás főleg egy új problémára adott válaszidődet rövidi le, hiszen a különféle szerzőktől sok új tanácsot kaphatsz vadonatúj, általad soha nem tapasztalt élethelyzetek megoldására is.

4. Jobb íróvá válsz tőle

 
tortenetmeseles

Persze tudom, a legtöbb ember nem akar feltétlenül könyvet írni. (Ha ezalól kivétel vagy, az szuper!) Mégis sokan vannak, akik panaszkodnak nekem, hogy kellene céges blogot írni, de fogalmuk sincs, hogyan kezdjenek hozzá, egyáltalán miről írjanak.

Megértem a problémát, én sem tudtam mindig blogot írni, de azóta, hogy rendszeresen olvasok, sokkal könnyebben megy. Egyszerűen automatikusan használom azokat a frappáns kifejezéseket, amiket látok a könyvekben.

5. Karban tartja az agyat (segít az elbutulás ellen)

Az agyat stimulálni, azaz ugyanúgy edzeni kell, mint az izomzatot, különben ellustul, végül – felé tanúsított érdeklődés híján – lassan elsorvad. Erre nem csak az olvasás jó, de ez az egyik legjobb módja.

Ha nem tornásztatod meg rendszeresen az agyadat, mentális problémák is előfordulhatnak. Kutatásokkal igazolták, hogy rendszeres olvasással két és félszeresével csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye, és egyben a demenciáé is. Ez a kettő korunk két leggyakoribb időskori betegsége, és egyelőre nincs belőlük visszaút. ☹

konyvtar-memoria

6. Elégedettebb leszel

Erre egy texasi egyetem kutatói jöttek rá. Ezt én is érzem: mióta önfejlesztő könyveket olvasok, sokkal több pozitívumot veszek észre az életemben. Az ember hajlamos csak a rosszat látni, de ezek a könyvek megtanítottak arra, hogy közben rengeteg jó is történik velem, még ha ezt elsőre nem is sikerül észrevennem.

7. Stresszoldó hatása van

Olvasás alatt egyfajta mély alfa-állapotba kerülsz, ami hasonló a meditációhoz. (Ez történik akkor, amikor „bekebelez a könyv”, és mivel megszűnik a külvilág.) Egy 2009-es brit kutatás megállapította, hogy a szépirodalmi művek olvasása akár 68%-kal csökkenti a stresszt, lassítja a szívverést, és az izomzat feszességét is csillapítja.

Én tipikusan olyan vagyok, hogy amikor jó könyvet olvasok, fél perc múlva válaszolok csak a kérdésekre, mert addigra jövök ki a könyv világából. Te hogy vagy vele?

olvasas-fantazia

8. A legjobb altatók egyike

Ha nem tudsz elaludni, olvass egy könyvet. Segít ellazulni, persze ilyenkor ne pszichothrillert vegyél elő. Erre a célra sajnos a motivációs és az üzleti könyvek sem jók, mivel engem személy szerint feldobnak, nem pedig segítenek az elalvásban. Most például egy cicákról szóló ismeretterjesztő könyvet olvasgatok lefekvés előtt, amiből friss macskatulajdonosként sokat tanulok is.

9. Meghosszabbítja az életedet

Legalábbis a Social Science and Medicine tudományos magazin szerint akik hetente legalább 3,5 órát (tehát napi fél órát) olvasással töltenek, átlagosan két évvel hosszabb ideig élnek azoknál, akik egyáltalán nem olvasnak. Nem tudom, mi alapján mérték ezt meg, így mennyire megbízható ez az eredmény, de egy próbát megér, nem?

10. Műveltebbé tesz

Ez a fő érv, amit legtöbb ember ismer: sok olvasással tényleg műveltebb és jobb társalgó leszel. Ez még nyelvtanulásnál is nagyon jól jön, hiszen ha vannak magyarul jó sztorijaid, sokkal könnyebb elmondani azokat angolul, és kevésbé erőltetett lesz a beszélgetés.

Több egy embert ismertem, aki azért bukott meg végül a nyelvvizsgáján, mert még magyarul is nehezére esett beszélni. Mondanom sem kell, hogy az ilyen emberek társaságban nem csak kukának, de butának is tűnnek. Sok önfejlesztő és üzleti könyv is tartalmaz frappáns sztorikat, amiket sokan nem ismernek – szóval, ha a baráti körödben te akarsz lenne a legmókásabb vagy legszínesebb egyéniség, olvass sokat!

11. Javítja a memóriát

Azt már említettem, hogy az olvasás tornásztatja az agyat, de nem csak a karbantartásban van fontos szerepe, hanem a fejlesztésben is.

Mivel folyamatosan új információk érnek olvasás alatt, ez segít az újabb és újabb emlékek kialakításában. Ez a tény minden életkorban fontos: a gyerekekre például a meseolvasás hat így.

meseolvasas

Fél és kilenc hónapos csecsemőknél mértek nagyobb agyi aktivitást meseolvasás hatására, és három hónap után azoknak az agyi aktivitása nőtt közülük a leginkább, akiknek nem változtatták meg a szereplők nevét (például anyára, apára, nagytesóra). Bármilyen korban is van a gyermeked, az olvasás mindenképp fejleszti őt – az is elég, ha még csak hallgatni tudja. (Hozzáteszem, később azok a gyermekek szeretnek inkább olvasni, akiknek rendszeresen mesét olvastak.)

12. Jobb képzelőerőt ad

Mivel folyamatosan el kell képzelned azt, amit olvasol, rendkívül fejleszti a képzelőerőt, ez pedig közvetlenül a kreativitásra hat. Ettől válsz jobb és jobb problémamegoldóvá, ami az egész életedre pozitív hatással lesz.

13. Kiszélesíti a szókincsedet

Ez különösen idegen nyelv gyakorlásakor hasznos. Érdemes minél előbb történeteket olvasni a tanult nyelven, hiszen óhatatlanul több szót fogsz így ismerni (először még csak passzívan, de abból lesz az aktív tudás).

Közismert tény, hogy akinek kisebb a szókincse, és nem tudja elég árnyaltan kifejezni magát, arról kevesebb vagy rosszabb iskolai éveket feltételeznek az emberek. (Röviden: könnyen rámondják, hogy tanulatlan.) Pedig lehet, hogy csak keveset olvasott.

14. Fejleszti kommunikációs készségedet

olvasas-szabadban

Az olvasás nemcsak az írásodra van jobb hatással, hanem szóban is sokkal gazdagabban ki tudod fejezni magadat vele. Az üzleti életben ez a tárgyalásokon lehet életmentő, amikor valakit meg akarsz győzni arról, hogy jól jár.

Ráadásul – mivel az empatikus képességed is fejlődik – sokkal jobban bele tudod látni magad a másik helyzetébe, így hamarabb meg tudsz állapodni valakivel a legkínosabb kérdésekben is.

15. Javítja a koncentrációs képességedet

Az, hogy órákra is el tudsz merülni a könyvben, segít téged abban, hogy az élet más területein se veszítsd el a fókuszt. Egyszerűen megszokod, hogy egyfelé, koncentráltan figyelj. Bár a multitasking hasznos dolognak tűnik, kutatásokkal igazolták, hogy stresszt okoz, és kevésbé leszel hatékony a munkádban. Sem a nők, sem a férfiak nem képesek hosszú időn át egyszerre több dologra koncentrálni, így a multitaskingban végzett munka gyengébb minőségű lesz, vagy akár kétszer annyi ideig tart, mint a fókuszált.

16. Jó unaloműző

Ha van egy jó könyved, akkor soha nem fogsz unatkozni. Hasznossá teheted vele még a holtidőket is (például utazás, várakozás, napozás, stb.).

17. Olcsó, azaz filléres hobbi

Ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy mindig megvásárold a legújabb könyveket, akkor nagyon megfizethető elfoglaltság az olvasás. Vehetsz könyveket antikváriumban, aukciós oldalakon, de akár Facebook csoportokban is.

olvaso-no-konyvtarban

De az egyik legjobb és legolcsóbb, akár ingyenes mód mindenképpen a könyvtárba járás. Ha vannak gyerekek vagy nyugdíjasok a családban, az ő nevükre fele áron, vagy akár ingyen is kölcsönözhetsz könyveket (ez könyvtáraktól függ). Könyvtár még a legkisebb településeken is szokott lenni, persze a gazdagabb gyűjteményeket inkább nagyobb városokban találod meg.

Mi például a gödöllői könyvtárba járunk, ahol rengeteg kincset találtam már – olyat is, ami boltokbban is nehezen beszerezhető. Szóval a pénz nem lehet akadály, mert itt van egy link, ahol teljesen ingyenesen letölthető könyveket találsz.

18. Az olvasás motivál

Főleg az önfejlesztő és üzleti könyvekre gondolok itt, ám sok szépirodalmi műben is olvashatsz olyan történeteket, amik nagyon feldobják az embert. Érdemes reggel egy ilyen motiváló könyvet olvasgatni, hiszen sokat tud lendíteni a napodon, ha már így kezded. Mélyponton pedig egyenesen kötelező elővenni egy motiváló könyvet, legalább néhány oldal erejéig!

19. Egészségesebbé tehet

Arról már szó volt, hogy csökkenti a stresszt, és edzi az agyat. Ha viszont egészségről, egészséges életmódról szóló könyvet olvasol, az abban lévő tanácsokat megfogadva sokkal jobb, ráadásul hosszabb életet élhetsz. Érdemes néha elolvasni egy-egy ilyet is, hiszen nagyon fontos, hogy ne csak az agyadat tartsd fitten, hanem a tested többi részét is!

20. Bármilyen képességet javíthatod vele

Legyen az főzés, tánc, tudományos terület vagy egy hobbi, szinte bármiben mélyítheted vagy fejlesztheted a képességeidet, ami nem igényel fizikai gyakorlást. Az időbeosztás vagy a spórolás területén például rengeteg jó könyv jelent meg magyarul is. Én egy tanulásról szóló könyvecskét olvastam el nemrég, és rengeteg jó ötletet kaptam belőle (ezt majd egy másik blogbejegyzésben elmesélem ☺.

21. A kedvenc könyvedet könnyen magaddal viheted bárhová

Ha nem a biokémia tankönyvre buksz (ami önmagában több kilót nyom), akkor elég csak bedobnod a táskádba, és mindig nálad lesz. A könyvekhez nem kell áram, mint a telefonhoz, így ha valahol várakozni kell, csak olvasgatni kezded, és máris hasznosan töltöd az időt.

ebook

Ha mégis a túl nehéz könyveket kedveled, vagy már annyi mindent viszel magaddal, hogy nem bírsz többet cipelni, akkor olvashatsz a telefonodon vagy e-book olvasón is – sok e-könyv kapható már itthon is, ráadásul egész könyvtárak ráférnek ezekre a kütyükre. Arról nem beszélek már, hogy különféle appok egész mini-könyvtárakat tartalmaznak. Nem maradhatsz soha olvasnivaló nélkül, és nincs kifogás sem! ☺

 

22. Új területről szerezhetsz ismereteket

Amikor egy időben több Jókai művet elolvastam, elég sok érdekes tudományos kísérletet ismertem meg – hiszen ő az akkori korban szinte ismeretterjesztői feladatot is ellátott. Rengeteg könyvbe csempésznek bele leírást olyan tudományos területekről, amelyekről amúgy fogalmunk sem lenne. Ezeket megint csak be lehet dobni társalgásokban, vagy akár a saját blogodra is leírhatod.

23. Bárhogyan haladhatsz vele

Nem olyan, mint egy tanfolyam, ahol nem mindig kérheted meg az oktatót, hogy menjetek vissza ahhoz a részhez, ahol elvesztetted a fonalat. Annak idején, amikor táppénzszámítást tanultam, úgy oldottam ezt meg, hogy újra jártam egy másik csoportban ezt a bizonyos a tanfolyamrészt. De ez rengeteg időbe kerül, ráadásul kevés helyen van erre lehetőség (például egy nyelvtanfolyamon nincs).

Ha nem értesz egy részt a könyvben, egyszerűen visszalapozol oda, és újra elolvasod. Nem lesz ciki, senki sem tudja meg. Az is előfordul, hogy az ember elfelejt egy-egy részt, és át kell azt ismételnie.

Regényeknél továbblapozhatsz, ahol tájleírás van… ☺ Én ezt nagyon sokáig nem engedtem meg magamnak, mondván, hogy „nem így olvasunk regényt” – de ma már úgy vagyok vele, ha valami nem érdekel, akkor kár az időt pazarolni vele.

24. Nagyon nagy a választék

Évente több mint tízezer könyvet adnak ki – csak Magyarországon. Ha még angolul is tudsz (vagy megtanulsz), akkor tényleg a bőség zavarával fogsz szembesülni, szinte bármilyen témában. Ráadásul ha idegen nyelven előbb olvasol el egy könyvet (mert még nem fordították le magyarra), előnyre tehetsz szert például a konkurenciáddal szemben.

Csak abban a könyvtárban, ahová járunk, havonta jön két-három olyan könyv, ami érdekel bennünket, a könyvesboltokba pedig ennek a többszöröse.

konyvtar-valasztek

25. Jobb a szemnek, mint a tv vagy számítógép monitora

Azért a könyv is igénybe veszi a szemet (annál jobban, minél apróbb betűvel írták), de nincs háttérvilágítása, mint a kijelzőknek és a monitoroknak, ezért sokkal kímélőbb. Ám így is fontos, hogy ne félhomályban olvass, és közben legalább óránként tarts szünetet, hiszen szemednek pihennie kell, és a folyamatos fókuszálás miatt hamar rövidlátóvá (aztán szemüvegessé) válhatsz. Ezekben a szünetekben tornáztasd a szemedet; nézz ki az ablakon, és fókuszálj egy távolabbi dologra (például a szomszéd házra), aztán egy közelire a szobában, és ezt váltogasd.

+1 Szinte mindig jobb, mint a belőle készült mozifilm

Ennek egyszerű az oka: a regényben sokkal több lehetősége és eszköze van az írónak bemutatni a főhős vívódásait, míg egy filmnek adott a büdzséje, és általában lehetetlen minden jelenetet és árnyalatot bemutatni benne.

Sokszor ráadásul a forgatókönyvet is teljesen átírják (hogy „emészthetőbb legyen”) – olyan szintig, hogy már köze sincs az eredeti műhöz. ilyen például a Trónok harca, ami csak nagyvonalakban hasonlít a regényhez (eleinte még sokkal jobban követte a könyvet, a végére már teljesen átírták).

Olvasni nemcsak hasznos hanem menő is! Fontos, hogy mindig olyat olvass, amiben örömödet leled (vagy hasznos számodra), és erre biztasd a gyermekedet is! Ha unalmas tankönyvön vagy kötelező olvasmányon kell átrágnod magad, teheted ezt úgy is, hogy közben halkan zenét hallgatsz, vagy minden fejezet végén megjutalmazod magad valami aprósággal.

A kötelező olvasmányoknak is az volna a lényege, hogy megszerettessék a tanulókkal az olvasást, így ha nagyon utálja a gyereked a regényt, nyugodtan vedd meg neki a rövidítettet, és inkább olvasson helyette Harry Pottert, szent Johanna Gimit vagy akár Alkonyatot, mintsem hogy egy életre elmenjen a kedve az olvasástól – azzal sokkal többet veszítene, mint egy esetleges rosszabb jeggyel, amit az olvasónaplóra kap.

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Nagy Tamara

2019. július 17., 10:41

Na most kedvet kaptam olvasni egy jó könyvet :)