Egyetlen kattintás - az Amazon sikersztorija (könyvajánló)

Szerző Írta: Maja
2019. április 23.
Olvasási idő: 4 perc

Biztosan hallottál már az Amazonról, talán már vásároltál is rajta. De hogyan lett a világ egyik legnagyobb vállalata?

Nem kétséges: ha webáruházról, e-kereskedelemről beszélünk, nem lehet elmenni Jeff Bezos neve mellett.

Mielőtt elolvastam volna az Egyetlen kattintás című könyvet, bevallom, nem sokat tudtam róla, csak annyit, hogy övé a világ egyik legnagyobb cége, és persze benne van az öt leggazdagabb ember között.

De hogyan építette fel az Amazont? Honnan származik, milyen ember ő? És legfőképpen: hogyan lett ennyire sikeres?

Ezért olvasd el ezt a könyvet!

Lehet szeretni, lehet utálni az Amazon tulajdonosát, azonban egy biztos biztos: páratlan, amit véghezvitt. A könyvben kirajzolódik ennek a kimondottan furcsa, magának való, különc embernek a prortréja. Megérted, miért indult el ebbe az irányba, és milyen döntéseket hozott élete során.

És ami a legfontosabb: van mit tőle tanulni.

Tény, hogy néhol kissé elfogult a könyv, és persze korántsem teljes életrajzi műről van szó, inkább egyfajta betekintést enged a kulisszák mögé. Még annak ellenére is érdemes elolvasni, hogy néha istenként tekint Jeff-re. ☺

Az Egyetlen kattintás nem üzleti könyv, nem is mondanám igazán önfejlesztőnek, és még életrajznak is vékony. Mégis ajánlom egyszeri elolvasásra, mert motivál, és megismered a világ egyik vezető vállalkozójának a gondolkodását, ami neked is nagyon hasznos lesz.

A feltalálásnak az a titka, hogy nagyjából egyszerre kell konoknak és rugalmasnak lenned. Persze a lényeg, hogy tudd, melyikre van éppen szükség. (Jeff Bezos)

Néhány adat Jeff Bezosról és az Amazonról:

Jeff Bezos (fotó: Danlok)

Jeff Bezos (fotó: Danlok)

  • Albuquerque-ben, Új-Mexikóban született 1964. február 12-én, Jeffrey Preston Jorgensenként, de szülei válása után felvette a kubai származású nevelőapja vezetéknevét.
  • A Princetoni Egyetemen végzett (1982–1986, BSc, számítástudomány, villamosmérnök)
  • Az Amazont 1994-ben, 30 évesen alapította.
  • Felesége Mackenzie Bezos (1992-ben házasodtak össze)
  • Négy gyermek édesapja
  • 2017 decemberében Jeff Bezos vagyona elérte a 99,6 milliárd dollárt, és a világ leggazdagabb embere lett, megelőzve Bill Gates-et. (Frissítés: nemrég vált el a feleségétől, és ez 38 milliárd dollárjába került. Még így is a lista élén maradt.)
  • Az Amazon.com internetes könyváruházként indult, de árukínálatát azóta jelentősen kibővítette.
  • Saját világhírű terméke is van, ami megváltoztatta a könyvolvasási szokásokat: ez a Kindle
  • Amazonnak van felhőalapú szolgáltatása (AWS) is, ami a tárhelybérlésen kívül sok egyéb lehetőséget nyújt kis költségvetésű cégeknek (pl. networking, fejlesztői eszközök, nagy kapacitású, virtuális számítógépek bérlése, stb.).

Végezetül egy érdekesség:

Habár erről nincs konkrét információt, nem tartom kizártnak, hogy az amerikai Agymenők sorozat (The Big bang Theory) legismertebb karakterét, Sheldon Coopert róla mintázták. Sokféle adat egyezik, még a pártalálás mikéntjénél is találtam összecsengést köztük!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 2 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Peti

2019. július 21., 20:32

Bezos-nak most volt a válása, és az asszony 38 milliárdot elvitt tőle. :-)

RapidUni

2019. július 26., 21:36

Válasz erre:
Bezos-nak most volt a válása, és az asszony 38 …

:) Igen, köszi, ez friss fejlemény, beleírtam a cikkbe.

Válaszolok