Önbizalomnövelés új telefonnal vagy táskával? Működik!

Szerző Írta: András
2020. november 16.
Olvasási idő: 5 perc

Figyelem, figyelem, a cím nem átverés, komolyan gondolom. Őszintén leírom a cikkben, hogy miért működik, és azt is, miért nem vezet tartós önbizalomhoz.

Sokaknak – és köztük talán Neked is – ismerős lehet az a helyzet: amikor „lent” érzed magadat, romokban hever az önbecsülésed, valami új dolog vásárlásával igyekszed rendbetenni.

Lehet ez bármi, ami Neked fontos: egy új táska, egy új okostelefon, vagy egy új luxusautó (igen, akár hiszed, akár nem, a „felső tízezerben” is sokan szenvednek önbizalomhiányban).

És ideig-óráig be is válik. Tényleg jobbnak, többnek, rendben lévőnek érzed magadat az új cuccal. Talán meg is dicsérik, hogy milyen jól választottál, „milyen komoly ember lettél” vele, és elismerik az ízlésedet.

Ám legbelül ott marad egy eleinte csak vékonyka, majd egyre gonoszabban erősödő hang, ami azt súgja: „Te is tudod, hogy ez nem változtatott meg semmit. Ugyanaz vagy, aki eddig is voltál!”

És tudod, mi a legszörnyűbb ebben a hangban?

Az, hogy igaza van. Egy új kütyütől vagy ruhadarabtól nem leszel más ember. Nem fogja megoldani az önbecsülési, önbizalmi gondjaidat.

Mivel a lendület hamar kifogy, új vérpezsdítő után kell nézni. És mi legyen az? Valami új, valami még drágább cucc. Hátha majd az rendbehoz.

És itt be is zárult az ördögi kör.

Önbizalom: tüneti kezelés helyett gyógyulás

Rengetegen beleesnek ebbe a csapdába. Nyakra-főre vásárolják az új árucikkeket, azt remélve, hogy majd az, vagy az összes együtt betölti azt az űrt, amit legbelül éreznek.

És akkor most van egy rossz, meg egy jó hírem. Melyiket mondjam előbb?

Kezdjük a rosszal: egyik sem fogja tartósan betölteni. Ha külsőségekben keresed a megoldást, egészen biztosan nem találod meg. Tüneti kezelést alkalmazol egy olyan „betegségre”, amit gyógyítani kellene.

És itt jön a jó: nem kell hozzá semmit venned a boltban, hogy komoly és tartós önbizalomra tegyél szert. Egyáltalán semmit!

Belső munkára van szükséged, ez megkerülhetetlen. A megoldás kulcsa nem odakint, hanem Benned van.

A külső forrásból (másik elismeréséből, birtokolt tárgyakból, stb.) származó önbecsülés nagyon hamar elillan.

Olyan, mint egy alul lyukas edény, amibe vizet töltesz: soha nem lesz teljesen tele, és hamarosan elszivárog belőle az utolsó csepp is.

Egyszerűen azért, mert mások visszajelzéseinek a rabja vagy. Nem saját magadért kapsz elismerést, hanem azért, amid van. De az nem Te vagy, mert pénzért bárki megveheti ugyanazokat a boltban.

Valódi önbecsülést, és ebből származó önbizalmat csak az adhat Neked, ha Te elismered saját magadat, és megbízol a képességeidben.

Senki, és semmi más. Tapasztaltam eleget.

Bízhat Benned a főnököd, a párod, a szüleid, a rajongóid, vagy az egész világ – ha Te nem hiszel önmagadban, akkor minden kevés lesz.

Még a legnagyobb sztárok is küzdenek azzal, hogy nem látják magukat elég jónak, elég értékesnek. Hiába a rajongók milliói. Hiába a jó kritikák. Hiába a Grammy- vagy az Oscar-díj.

Ezen kell Neked is dolgoznod, ha önbizalomhiányban szenvedsz. Meg kell erősítened az önbecsülésedet, és vele párhuzamosan az önbizalmad is növekedni fog.

Ezt például úgy teheted meg, hogy folyamatosan apró, majd egyre nagyobb kihívásokat adsz magadnak. Ennek a lényege, hogy lásd a fejlődést – azt, hogy képes vagy meghaladni a saját (vélt) korlátaidat.

A világ így hamar ki fog tágulni. Mítoszok dőlnek le Benned arról, hogy mire nem vagy képes. És ez a szárnyakat kapó önbizalom kívülről is meg fog látszani.

Az ismerőseidtől egyre többször hallod majd a következő mondatokat:

  • „Mi történt veled? Alig ismerek rád!”
  • „Rengeteget változtál mostanában.”
  • „Sokkal magabiztosabb lettél, amióta megismertelek.”
  • „Elárulod, mi a nagy változás titka?”

Megcsinálhatod. Bárki megcsinálhatja.

És ebben fogod Neked segíteni Én. Elviszlek egy olyan szintre, amelyről csak álmodtál, és mindig azt hitted, hogy számodra lehetetlen.

Foglalj nálam időpontod egy ingyenes konzultációra, amelyen megnézzük, milyen korlátokat kell legyőznöd, és hogyan fogod ezt megtenni!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.