Megtalálták fiatalság forrását

Szerző Írta: Maja
2019. október 14.
Olvasási idő: 14 perc Értékelés: ★★★★★

Titkos recept Ázsiából? Ránctalanító krém Amerikából? Nem… ez a valami tényleg fiatalon tart. És már most Benned van.

Igen, a cím kicsit misztikusan hangozhat. Joggal gondolhatod, hogy most egy új csodaakármit szándékozom rád sózni, amit – ha kicsengetted az árát – magadra kenhetsz, és jó esetben akár öt évet letagadhatsz a korodból. Félhomályban.

Nem, semmit ilyesmit nem akarok eladni neked, ugyanis ahhoz, hogy fiatalos maradj és tovább élj, már mindened megvan, csak tenned kell érte.

Mielőtt elárulom, hogyan, hadd meséljek egy kicsit Dr. Bruce Liptonról, aki az epigenetika atyja. Egy amerikai biológus úttörő kutatásaiból felfedezte, hogy mi dönti el többek között azt, hogy mikor halunk meg, vagy milyen gyorsan öregszünk.

Azt állapította meg, hogy mindez a telomer hosszától függ, ami a DNS-szál végén található. A DNS-szál minden egyes sejt osztódásnál rövidül, és a telomer feladata ennek a hiányzó résznek a pótlása. A telomert ezért egyfajta védőkupakként is emlegeti a szakirodalom.

a képen DNS-szakaszok láthatók, és a pici fényes pontok a végükön a telomerek

a képen DNS-szakaszok láthatók, és a pici fényes pontok a végükön a telomerek

Így működik: Minél hosszabb ez a telomerszakasz, annál többször tud egy sejt osztódni. Mivel mindjárt a születésünk után elkezdenek rövidülni a DNS-eink, ezek a „védőkupakok” előbb-utóbb teljesen lekopnak, eltűnnek róluk: ekkor halunk meg.

Ezek hosszát alapvetően az öröklődés határozza meg, mégis sokat tudunk tenni azért, hogy kitoljuk a DNS-eink életét, és a lehető legjobban mérsékeljük a telomerek kopását. A legújabb kutatások szerint ráadásul még hosszabbodhatnak is ezek a telomerek!

Az 1960-as években egy Leonard Hayflick nevű professzor végzett egy számítást, amiből azt állapította meg, hogy ha folyamatosan veszítünk ebből a védőszakaszból minden sejtosztódás után, akkor az emberek kb. 120 évig tudnának élni.

Ekkor azonban nem vették számításba még azt, hogy a telomerek hossza egy bizonyos enzim, a telomeráz mennyiségétől függ. Ugyanis ez az enzim hosszabbítja meg a telomert. Igen, ez azt jelenti, hogy ha ez folyamatosan és megállás nélkül kipótolja a kopó telomereket, soha nem öregszünk meg.

A kutatások alapján azt is felfedezték, hogy az elméletileg 120 éves kort azért sem élhetjük meg, mivel sok tényező csökkenti, vagy akár le is állítja a telomeráz enzim termelését. Ebből egyenesen következik az, hogy bizonyos életfeltételek mellett szinte kizárt, hogy magas kort érjenek meg emberek. Jó hír az, hogy vannak bizonyos dolgok, amikkel viszont aktiválhatjuk vagy növelhetjük ennek az enzimnek a termelődését!

Igen, ez azt jelenti, hogy néhány egyszerű dolog betartásával Te is növelheted a várható életkorodat. Először azonban vegyük sorba azt, hogy mi csökkenti, esetleg állítja le a teloremáz termelődését.

Mik csökkentik vagy állítják le a telomeráz termelést?

Rossz táplálkozás és elhízás.

Nem tudom, hogy vagy vele, de az idősek között nem látni sok kövér vagy túlsúlyos embert! Vannak azonban olyan emberek is, akik egyfajta anyagcsere-rendellenességgel születtek, és bármit esznek, az sohasem látszik meg rajtuk. Ez legalább annyira kellemetlen, mint a kóros elhízás.

Az étkezésre nagyon figyelj oda Te is, mert sovány emberek is válhatnak cukorbeteggé (mint például egy volt kolléganőm, aki úgy lett inzulinrezisztens, hogy nádszálvékony volt, és maratonokat futott).

depresszio

Stressz vagy átélt trauma.

Lehet ez gyerekkori bántalmazás (szóbeli vagy fizikai), de már az is elég, ha csak tanúja voltál például családon belüli erőszaknak, de a háborúból visszatért katonáknál is súlyos probléma a poszttraumás stressz.

Sajnos ezek ellen nem sokat tehet az ember, és utólag nem lehet megváltoztatni a történteket, de fontosnak gondolom, hogy minél előbb szakember segítségét kérd, hogy feldolgozhasd a problémát!

A mindennapi stressz sem tesz jót az embernek. Ezért ha utálod az életedet, mielőbb változtass rajta, különben sajnos a várható életkorodra is ki fog hatni – mégpedig negatívan.

Ha tudat alatt abban hiszel, hogy rossz ez a világ, akkor miért akarnál itt maradni? Ezt üzened a testednek, és az teljesíteni is fogja előbb-utóbb ezt a „vágyat”. A maga módján…

Amikor tíz napot voltam Barcelonában, elcsodálkoztam, hogy milyen nyugodtak ott az emberek. Hihetetlen volt, hogy mennyire ráérősen dolgoznak, és közben árad belőlük egyfajta földöntúli nyugalom. Ott nem sietnek az emberek sehová, egyszerűen nincs miért. Nem véletlen, hogy világszinten Spanyolországban az egyik legmagasabb a várható életkor – még a férfiaknál is. Több szempontból is követendő példának tekintem őket mind a táplálkozásukat tekintve, mind azért, mert sokat sportolnak (lásd máris a következő részt).

Mozgáshiány.

Nem véletlenül mondják, hogy „az ülőmunka az új dohányzás”. A modern ember borzasztóan keveset mozog – mi magyarok különösen „élen járunk” ebben.

A folyamatos üléstől nemcsak könnyebb elhízni, hanem megint csak csökkentjük vele a hátralévő napjaink számát.

A szeretet elvesztése.

Amikor egyedül maradsz, és nem keresel barátokat, vagy más kapcsolatokat. Nem csak a nagy fájdalom miatt, amit egy szeretted elvesztése miatt érezhetsz, de önmagában az, hogy nincs aki viszontszeret – és most nem csak arra gondolok, ha valaki elveszíti a párját, hanem mondjuk nincsenek barátai, mert mind külföldre ment.

Egyszerűen minden ember egy bizonyos szintig társaságkedvelő, és ha egyáltalán nem kap szeretetet, meghal. Mindenkinek szüksége van arra, hogy tudja, hogy szeretik – ha másképp nem, legalább egy kis kutya vagy macska formájában.

Önutálat (a nem gyakorolt önszeretet is elég már).

Sokan szenvednek az önutálattól, hiszen a média világa csak tökéletest fogadja el. Csak az a jó, aki szép, okos, gazdag stb. Ráadásul nem egyszer azt követelik meg tőlünk, hogy a legjobbak legyünk minden helyzetben.

Természetesen ebből következik, ha nem tudod teljesíteni ezt az elvárást, önostorozásba és persze önutalátba fordulhatsz. Ez nem tesz jót az egészségnek, és nem éppen serkenti a telomeráz termelését sem. Szerencsére az önutálaton könnyen lehet javítani.

Dohányzás.

Egyszerűen nincs olyan egészséggel kapcsolatos dolog, ahol ne kellene felsorolni ezt a fajta mérget. Ráadásul a dohányzás akár meg is háromszorozhatja a telomervesztés ütemét! Ha csak egy dolgot változtatsz is meg az életedben, azt javaslom, hogy szokj le a cigarettáról / pipázásról / szivarozásról, ha élsz vele.

Alkoholfogyasztás.

Ez a másik nagyon ártalmas élvezeti cikk az életben. Nem véletlen, hogy a fogyókúrák és különböző étrendek mind tiltólistára teszik. Naivitás azt hinni, hogy ha a magzatoknak ártalmas, akkor nekünk, felnőtteknek sejtszinten nem az. Dehogynem, méghozzá nagyon is!

És mind közül a legjelentősebb:

Ha nincs semmilyen életcélod. Ha nincs okod arra, hogy felkelj reggel, semmi örömöd nem telik az életedben, akkor ugyan miért akarnád még tovább ezt csinálni?

Gondolj csak bele, hány ember van, aki miután nyugdíjba megy, szinte azonnal meghal. Tudattalanul leállítja a telomeráz enzim termelődését, mert már úgy érzi, nincs rá szüksége senkinek, értelmetlenné vált az élete.

Annyit beszéltem már a telomeráz-termelés leállásáról, hogy jogos a kérdés:

Mi történik, ha csökken vagy leáll ennek a telomeráz enzimnek a termelése?

Idő előtt fogsz elöregedni, illetve öregségi betegségek vagy a depresszió tüneteit mutatni.

Ráadásul ez sok esetben rákhoz, szív- érrendszeri problémákhoz vagy cukorbetegséghez vezet. Szóval nemcsak előbb dobja fel a bakancsot az ilyen ember, de utolsó éveit elég valószínű, hogy súlyos betegen, gyógyszerezve kell eltöltenie.

Elég a szörnyűségekből – most nézzük meg azt, mivel lehet serkenteni az enzimtermelést, és elkerülni, illetve minél későbbre halasztani az egészségügyi bajokat!

Mik aktiválják a telomeráz termelődését, illetve mik fokozzák azt?

Jó táplálkozás.

A sok gyümölcs és zöldség kevés hússal (főleg szárnyasokra és halakra gondolok), valamint az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek különösen segítik. Minél kevesebb feldogozott étel fogyasztását ajánlják a kutatók (és az orvosok is).

Meglepve olvastam, hogy Dr. Michael Greger a tejet, a tojást, a halat és a húsféléket is tiltólistára teszi – nekem az véleményem, sok más dietetikus szakértő írásainak elolvasása után, hogy ezek kis mennyiségben még beleférnek az egészséges étrendbe. Ezt mindenki maga döntheti el. Ráadásul a tojásban és a lazacban is bőven van omega-3!

Egyébként ki is fejti, hogy elég a majdnem vega életmódot folytatni, már az is sokat számít, ha először csak rászoktatod magadat arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt egyél.

Mozgás (napi legalább fél óra).

Ha nem is jársz el edzeni, érdemes tudatosan úgy tervezni a napodat, hogy némi mozgás beleférjen. Például néhány megállóval előbb leszállhatsz a járműről, vagy távolabb teheted le a kocsit, hogy napi 2x15 perc sétát be tudj iktatni.

Ez a mai ülő életmód mellett tényleg döntő fontosságú! Tudom, nem egyszerű a feszített időrend miatt, de az biztos, ha nincs is fél órád a mozgásra, néhány percet biztosan be tudsz gyömöszölni a napodba, amit fokozatosan növelhetsz majd.

Boldogság és hála.

A hálát, mint érzést sokszor lebecsüljük, pedig rendkívüli hatása van az életünkre. Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy ahhoz, hogy boldogunk legyünk, először meg kell tanulnunk hálásnak lenni. Hiszen nem csak azt tanítja meg a hála, hogy örüljünk mindennek, amink van, és amiket kapunk, de azt is, hogy fogadjuk el, hogy nem minden úgy történik, ahogy előre elképzeltük, vagy ahogy szeretnénk.

Ha boldog vagy, akkor annyira szereted az életedet, hogy még többet akarsz belőle.

Pozitív gondolkodás.

Amikor a jövő felé bizakodva tekintesz, és észreveszed a csodákat az életben, már segít abban, hogy tovább élj.

Önmagad és mások szeretete.

Ha szeretetet adsz valakinek, akkor nem csak őt teszed boldogabbá, hanem saját magadat is jobban fogod emiatt szeretni.

A szeretet az egyetlen dolog ami növekszik, amikor pazaroljuk.

Ricarda Huch

Önmagunk szeretete ebben a világban olyan dolog, amit sajnos újra fel kell fedeznünk, hiszen oly sok mindenért lehet Téged szeretni, és persze minden más embert is. Ha jó magaddal élni, akkor azt üzened a testednek, hogy nincs okod meghalni, hiszen maradni akarsz még a földi létben.

Célok.

Ha van célod, vagy vannak céljaid az életben, amelyek túlmutatnak azon, hogy túléld a mai napot, és végre eljöjjön a hétvége, akkor fel fog tűnni, hogy mennyire tele vagy energiával!

Egyszerűen ilyenkor nem tudod észrevenni a rossz dolgokat sem, mivel nem érsz rá foglalkozni velük. Amelyik ember a céljairól beszél, az nem hajlamos a panaszkodásra, hiszen üti egymást a kettő. Ráadásul a lelkesedés – megfigyeltem – ragadós. Azt érzed tudat alatt, hogy „nem érhet még véget az életem, hiszen annyi mindent kell még csinálnom”!

Ne feledd, a legeslegfontosabb, hogy legyenek céljaid. Ha úgy érzed, hogy nincs értelme az életednek, akkor sajnos fokozatosan le fogsz épülni, teljesen mindegy, hány éves vagy.

Nem kellenek feltétlenül nagyszabású célok: az a lényeg, hogy számodra fontosak legyenek. Aztán ha elértél egy célt, akkor természetesen újakat tűzhetsz ki magadnak.

Egyértelmű az összefüggés aközött, hogy mit gondolsz, és hogy meddig élsz.

Természetesen ez nem az összes ok, ami befolyásolja az ember várható élettartalmát. Vannak balesetek, háborúk, bűncselekmények, betegségek – és még sok más, ami miatt az emberek hamarabb távoznak a Föld nevű bolygóról, mint az életmódjukból következett volna. Ám ezeket legtöbbször szinte semmi esélyünk nincs befolyásolni, míg az életünk felsorolt többi területét igenis van.

Tragédiák, balesetek és sérelmek vannak az életben – ám ne feledd; Te döntöd el, hogy tekintesz az életedre! Összességében hálával, hogy itt élhetsz a Földön, tele vagy célokkal, és tudod szeretni magadat, vagy pedig depresszióba és önutálatba fordulsz.

Én csak remélem, ha nem is az egészet egyszerre, de fokozatosan átalakítod az életedet úgy, hogy még tovább élhess! Meggyőződésem, ha mindenki azon lenne, hogy a telomeráz enzimjének termelődése fokozódjon, sokkal boldogabb világban élnénk.

Ez a bejegyzés Dr. Bruce Lipton előadása alapján készült. Ha meg szeretnéd nézni magyar felirattal a YouTube-on, csak kattints ide.

További források:
https://www.origo.hu/egeszseg/20160301-egeszseges-etrend-novenyi-taplalek-antioxidans-friss-gyumolcs-tartositoszer-dns-telomera.html
http://www.lifetvmedia.hu/lifenetwork/szenvedelybetegseg/20100422-sejtszinten-latszik-ki-mennyi-alkoholt-iszik.html

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Mariann

2019. október 29., 20:55

Nagyon érdekes cikk!