Kire NE hallgass, ha vagyonra szeretnél szert tenni?

Szerző Írta: RapidUni
2018. szeptember 6.
Olvasási idő: 6 perc

Egyesek kéretlen tanácsai sokkal inkább visszahúznak, nem pedig előrelöknek az utadon. Kik ők, és mit mondanak? Miért nem érdemes hallgatni rájuk?

Amennyire jó dolog, ha sokan látnak el tanácsokkal a vállalkozásoddal kapcsolatban, ugyanannyira ártani is tudnak ezzel, a legjobb szándékuk ellenére is.

A te felelősséged, hogy melyik iránymutatást fogadod meg a sok közül. Az alábbiakban abban segítek, hogy kik azok a személyek, akikre tapasztalataim alapján nem érdemes hallgatnod – vagy legalábbis nagyon megfontolva a tanácsait!

A károgókra

„Haha, álmodik a nyomor!” „Ugyan mégis mit gondolsz, ki vagy te? Mitől válnál gazdaggá? Na ne röhögtess!”

kineveto-kisfiu

Tipikusan azok szövegei, akik maguk meg sem mernék próbálni elérni az álmaikat, vagy egyszer nagyon régen, felkészületlenül és naivan belevágtak, majd az első szembejövő nehézség után behúzták fülüket-farkukat, és egyszer s mindenkorra megállapították, hogy az ilyesmi nem lehetséges.

Ők azok, akik leszólnak mindent és mindenkit, aki egy kicsit is másképp gondolkozik, vagy kilóg az átlagból. Nem hisznek semmiben és senkiben, csak az élet általuk ismert törvényszerűségeit szajkózzák, ami általában egy realistának beállított, valójában súlyosan pesszimista világkép.

Ugyan ki gondolta volna Billy Gates-ről, a gyenge fizikumú, szemüveges gimnazista fiúcskáról, hogy egyszer a világ leggazdagabb embere lesz? Úgy hangzik, mint valami idióta amerikai tinifilm, nem igaz? ☺ Vagy ki biztatta volna azzal Joanne Rowling-ot, hogy világhírű író lesz, nem sokkal azután, hogy elveszítette a munkáját és a férjét, és kisgyerekével magára maradva már az öngyilkosságon gondolkozott?

Ne hallgass a károgókra, és nemcsak azért, mert lehúznak – egyszerűen olyasmiről beszélnek, amire semmi rálátásuk nincs. Én is mondhatnám egy rúdugrónak, hogy nem fog álendülni az öt és fél méteres lécen, mert szerintem képtelenség. Mosolyogna egyet, aztán megcsinálná.

Arra, aki soha nem vállalkozott

Pedig milyen jól megmondja, mit, hogyan kellene csinálnod, vagy ő mit tenne! Persze azzal, hogy az egyébként remek ötlete nem biztos, hogy működik, már nem számol, mert nem az ő dolga. Valójában egyáltalán nem lát bele abba, amit csinálsz, viszont egy perc erejéig megcsillogtathatja a tudását, hogy ő bizony ehhez is ért.

Köszönd meg a véleményét, de magadban azonnal oszd el kettővel. Mondhat egyébként remek ötleteket is, de vakon soha ne kövess ilyen embert!

Arra, aki szerint a lelki értékek nem fontosak

Van, aki csak a kemény munkában és a jó helyezkedésben hisz, és úgy véli hogy a lelki átalakulás, illetve a megfelelő önbecsülés, és a mindennapi belső munka nem fontos. Pedig dehogynem, vállalkozások jövőjének egész sora múlik azon, hogy a főnöknek milyen önképe van, mert erősen befolyásolja, merre megy majd a szekér. (És azt is, hogyan.)

Nem ritka a két szélsőség: az egyik véglet képviselője iszonyú zsugori, önmagával szemben is. Már-már spártai életmódja van, mert úgy érzi, hogy nem érdemli meg a megszerzett vagyont, vagy azzal, ha valamennyit elkölt belőle, kockáztatja, hogy elveszíti az egészet. Ritkán, vagy soha nem jutalmazza meg saját magát belőle, és minimálisat költ mindenre, nehogy elherdálja a pénzét.

A másik véglet, aki egyáltalán nem tudja fékezni magát: nincs meg az alapvető önfegyelme sem, ezért marionett-bábuként mozgatják őt az ingerei, vágyai és félelmei. Felesleges dolgokat vásárol össze, és hirtelen hoz meg fontos pénzügyi döntéseket, amelyeket később megbán. Nem gondolkozik előre, nincsenek kiforrott hosszú távú tervei, hűbelebalázs módjára éli a hétköznapjait.

Te mindig törekedj az arany középútra! Olyan emberek tanácsát, iránymutatását fogadd meg, akik egyik véglethez sem tartoznak. Fontos dolog az önfegyelem, de ijesztő, ha soha nem párosul némi lazasággal – elvégre nem robotok vagyunk! Az élet egy utazás, amire nem árt felkészülni, ugyanakkor érdemes élvezni is.

Arra, aki a saját bevallása szerint sohasem bukott el semmivel

Az ilyen ember vagy hazudik, vagy kivételesen szerencsés, de semmiképpen sem az, akitől megtanulhatod kezelni a kockázatot, és azt, hogyan állj fel egy-egy kudarc után a padlóról.

A gazdagság felé vezető út, de egyáltalán a vállalkozói lét lényeges eleme, hogy kezelni tudd azt, ha valami nem úgy sikerült, ahogy eltervezted. Az egyik legfontosabb tudás, amit csak megszerezhetsz ezen a téren. Olyan mentorra vagy legalább tanácsot adó személyre van szükséged, aki ezen már keresztülment (akár többször is), és így átadhatja neked ezt az ismeretet.

Arra, akinek a pénz a legfontosabb a világon

Fontos a pénz, hiszen megléte biztosítja a túlélésünket, illetve magasabb szinten a lehetőségeinket, és általa vagyunk képesek a legnagyobb mértékben befolyásolni a jelenlegi világot.

Ám a vagyon nem minden, imádata pedig nemcsak visszatetsző, de akár nyomorba is dönthet. Óvakodj az olyan embertől, aki túlzottan pénzközpontú: általában azt palástolja vele, hogy nincs valódi küldetése, célja, ambíciója – azon kívül, hogy minél több mindent birtokolhasson. Mit tanulhatnál tőle a rossz példán kívül?

Neked mik a „kedvenc tanácsaid”? Mitől áll fel a szőr a hátadon? Írd le őket kommentben!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.