Hasznos karácsonyi program, ami egy filléredbe sem kerül

Szerző Írta: Maja
2018. december 19.
Olvasási idő: 4 perc

Egy hideg, északi országban van egy szép, hasznos szokás, ami kicsit másmilyenné teszi a karácsonyt, mint nálunk. Érdemes eltanulni tőlük.

Izlandról beszélek. Egy kis államról az Atlanti-óceánban, ami túlélt egy államcsődöt, és ismét stabil és növekszik a gazdasága.

Izlandon az emberek általában nem vacak, semmire sem jó hülyeségeket adnak egymásnak karácsonykor, hanem valami sokkal hasznosabbat: könyveket.

Ráadásul az a szokás náluk, hogy karácsony este mindenki leül egy forró csokiitallal egy kényelmes fotelbe, és olvasni kezdi valamelyik új könyvét. Meghitt, csendes este, amit biztosan hasznosan töltenek el.

anyuka-es-kislany-olvas

Ennek a régi hagyománynak neve is van: Jolabokaflod, vagyis „karácsonyi könyváradat”. Még a második világháborúra nyúlik vissza, amikor a kevés termék egyike volt a könyv, amely nyersanyagára (a papírra) nem vettetek ki magas vámot. Habár az eredeti oka már semmis, a mai napig tartják ezt a hagyományt.

Nálunk Magyarországon nem az a szokás, hogy mindenki elvonuljon egy jó könyvvel szenteste, de a két ünnep között bármikor, amikor csak a programok engedik, iktass be egy „könyves” csendespihenőt. Lehet, hogy a családodban ez furcsán fog hatni, de csak az első néhány alkalommal.

Fontos, hogy még a legkisebbeknek (óvodáskorúaknak) is legyen egy könyv a kezükben, amit megnézegethetnek, nyilván felügyelettel. Egyáltalán, mindenki olyan könyvet válasszon, ami érdekli, és ha a gyermeked nem a kötelező olvasmányban leli örömét, hanem mondjuk a Twilight sokadik részében, az sem baj: most ő választ. Nem kell rögtön az egész könyvet elolvasni, csak annyit, amennyi jól esik belőle.

Csak egy fontos szabály van: telefon elrak, tv kikapcs.

A Reszkessetek, betörőket már úgyis láttad minimum tizenhétszer. ☺

Figyeld csak meg, hogy az egyébként hangos család mennyire elcsendesedik majd olvasás közben, és milyen meghitt lesz minden. Ezért a békéért és együttlétért éri meg minden évben megtartani ezt a hagyományt, lehetőleg nemcsak karácsonykor, hanem minél több alkalommal.

 

(A cikk lejjebb folytatódik.)

50% kész

 

Így lesz igazi siker a vállalkozásod!

Bárcsak mi is ismertük volna ezeket az elveket már akkor, amikor vállalkozni kezdtünk! De neked már nem kell elkövetned olyan hibákat, mint mi annak idején. Te már azon az úton haladhatsz, amely a valódi siker felé vezet. Olvass el a könyvből ingyen 11 fontos fejezetet!

Egy könyv nagyon drága, mitől ingyenes a program?

Attól, hogy lehetnek ezek a könyvek kölcsönkértek is (bár akkor nyilván ne ajándékba add). Akár könyvtáriak, amelyeket kis hazánkban nagyon kevesek használnak, pedig filléres onnan könyvet kivenni. Sok esetben ingyenes is – például 16 éven alul vagy 70 év felett – ennek persze minden könyvtárban érdemes utánanézni.

Akár interneten is lehet keresni, és a könyvtári könyvek teljesen legálisan letölthetőek, például innen: mek.oszk.hu

Mi is így töltjük a karáncsonyt. Elmentünk egy közeli könyvtárba, és kivettünk egy rakás jó – főleg üzleti – könyvet. Azt javaslom, hogy először válassz egy könnyű, szórakoztató olvasmányt (személyes kedvenceink például Dan Brown könyvei ebből a műfajból) – az a lényeg, hogy megszeresse az egész család az olvasást, és mindenki örömét lelje benne.

Neked mik a kedvenc könyveid? Írd meg őket, hogy mások is rájuk találhassanak! Meghitt karácsonyi időtöltést, és sikerekben, fejlődésben gazdag új évet kívánunk!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Kata

2018. december 28., 13:57

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember