Hasznos karácsonyi program, ami egy filléredbe sem kerül

Szerző Írta: Maja
2018. december 19.
Olvasási idő: 4 perc

Egy hideg, északi országban van egy szép, hasznos szokás, ami kicsit másmilyenné teszi a karácsonyt, mint nálunk. Érdemes eltanulni tőlük.

Izlandról beszélek. Egy kis államról az Atlanti-óceánban, ami túlélt egy államcsődöt, és ismét stabil és növekszik a gazdasága.

Izlandon az emberek általában nem vacak, semmire sem jó hülyeségeket adnak egymásnak karácsonykor, hanem valami sokkal hasznosabbat: könyveket.

Ráadásul az a szokás náluk, hogy karácsony este mindenki leül egy forró csokiitallal egy kényelmes fotelbe, és olvasni kezdi valamelyik új könyvét. Meghitt, csendes este, amit biztosan hasznosan töltenek el.

anyuka-es-kislany-olvas

Ennek a régi hagyománynak neve is van: Jolabokaflod, vagyis „karácsonyi könyváradat”. Még a második világháborúra nyúlik vissza, amikor a kevés termék egyike volt a könyv, amely nyersanyagára (a papírra) nem vettetek ki magas vámot. Habár az eredeti oka már semmis, a mai napig tartják ezt a hagyományt.

Nálunk Magyarországon nem az a szokás, hogy mindenki elvonuljon egy jó könyvvel szenteste, de a két ünnep között bármikor, amikor csak a programok engedik, iktass be egy „könyves” csendespihenőt. Lehet, hogy a családodban ez furcsán fog hatni, de csak az első néhány alkalommal.

Fontos, hogy még a legkisebbeknek (óvodáskorúaknak) is legyen egy könyv a kezükben, amit megnézegethetnek, nyilván felügyelettel. Egyáltalán, mindenki olyan könyvet válasszon, ami érdekli, és ha a gyermeked nem a kötelező olvasmányban leli örömét, hanem mondjuk a Twilight sokadik részében, az sem baj: most ő választ. Nem kell rögtön az egész könyvet elolvasni, csak annyit, amennyi jól esik belőle.

Csak egy fontos szabály van: telefon elrak, tv kikapcs.

A Reszkessetek, betörőket már úgyis láttad minimum tizenhétszer. ☺

Figyeld csak meg, hogy az egyébként hangos család mennyire elcsendesedik majd olvasás közben, és milyen meghitt lesz minden. Ezért a békéért és együttlétért éri meg minden évben megtartani ezt a hagyományt, lehetőleg nemcsak karácsonykor, hanem minél több alkalommal.

Egy könyv nagyon drága, mitől ingyenes a program?

Attól, hogy lehetnek ezek a könyvek kölcsönkértek is (bár akkor nyilván ne ajándékba add). Akár könyvtáriak, amelyeket kis hazánkban nagyon kevesek használnak, pedig filléres onnan könyvet kivenni. Sok esetben ingyenes is – például 16 éven alul vagy 70 év felett – ennek persze minden könyvtárban érdemes utánanézni.

Akár interneten is lehet keresni, és a könyvtári könyvek teljesen legálisan letölthetőek, például innen: mek.oszk.hu

Mi is így töltjük a karáncsonyt. Elmentünk egy közeli könyvtárba, és kivettünk egy rakás jó – főleg üzleti – könyvet. Azt javaslom, hogy először válassz egy könnyű, szórakoztató olvasmányt (személyes kedvenceink például Dan Brown könyvei ebből a műfajból) – az a lényeg, hogy megszeresse az egész család az olvasást, és mindenki örömét lelje benne.

Neked mik a kedvenc könyveid? Írd meg őket, hogy mások is rájuk találhassanak! Meghitt karácsonyi időtöltést, és sikerekben, fejlődésben gazdag új évet kívánunk!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Kata

2018. december 28., 13:57

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember