A strand-jelenség - ugye te felnézel az égre?

Szerző Írta: RapidUni
2019. július 2.
Olvasási idő: 4 perc
Nincs kedved elolvasni? Itt meghallgathatod az egész cikket!

Még gyerekként figyeltem fel rá, és azóta nem hagy nyugodni. Mit takar a strand-jelenség, és miért fontos az életedben?

strand-jelenseg

Gyerekkoromban rengeteget jártam strandra a családommal, és mindig megdöbbentett, amikor a következőkre lettem figyelmes:

  1. Amikor akárcsak egy icipici felhőpamacs úszott be a Nap elé, és emiatt beborult az ég, emberek tucatjai hirtelen szedelődzködni kezdtek, és példájukat még többen követték. Mire a felhőcske tovalibbent, addigra a strandolók bő ötöde eltűnt.
  2. Hiába sötétlettek fenyegető viharfelhők a távolban (majd értek egyre közelebb), úgy tűnt, mintha az emberek tudomást sem vennének róla. Aztán amint odaért a vihar, és beborult az ég, hanyatt-homlok menekülni kezdtek.

Miért nem néztek fel az égre?

Folyamatosan ez a kérdés dübörgött a fejemben, és azóta sem tudom rá a választ. Nagyon hamar megtanultam, hogy érdemes néha ellenőrizni, hogy milyen az idő, és főleg milyen idő várható, hiszen ettől függ az, hogy nyugodtan elnyújtózhatok-e a pokrócon, vagy pedig ideje csomagolni.

Tehát ha egy pici felhő úszott be a Nap elé, nem volt miért hazarohanni, de ha komolyabb viharfelhők közeledtek felénk, érdemes volt még a kapkodó tömeg előtt elszivárogni a strandról.

Adódott a második kérdés:

Miért nem figyelnek oda erre az emberek?

Megdöbbentő, avagy sem, rengetegen a mában élnek, és nem gondolnak a holnapra. A saját holnapjukra sem. Ezért nem törődnek azzal, milyen idő lesz, nem néznek fel az égre – és ez a hozzáállás annyira beléjük ivódott, hogy még akkor sem teszik meg, amikor már szembesültek azzal, hogy valami nincs rendben.

Inkább utánozni kezdik a többi embert, és azt teszik, amit ők. Ha beborult az ég, és a szomszéd kapkodva elkezd csomagolni, akkor sok esetben a környezetében ülők is hasonlóan tesznek. Ha mozdulatlanul fekszik a nyugágyban, miközben a viharjelző már kétségbeesetten villog, ez a nyugalom rájuk is átragad.

Pedig csak fel kellene nézniük az égre.

Ez az élet minden területére érvényes, és sokszor azt látom, ott sem viselkednek másként az emberek. Elhanyagolják az egészségüket, széthullik a házasságuk, pénzügyi katasztrófába kergetik magukat – pedig ezer és ezer jel volt arra, hogy valami nincs rendben, de figyelmen kívül hagyták.

Már csak az okozatot látják, de nem veszik észre azt, ami kiváltotta – sőt, utólag sem jönnek rá. Ez pedig ahhoz vezet, hogy ugyanazt a hibát újra elkövessék.

Vállalkozóként neked muszáj folyton felnézned az égre, és saját ítéletet alkotni arról, hogy ott mit látsz. Ha a tömeget követed, oda jutsz, ahová ők: a hirtelen döntések és egymás utánzása nem vezet sehova, csak újabb kudarcokhoz és kétségbeesett meneküléshez.

Neked a tömeg előtt kell járnod, legalább két lépéssel. Bízz meg az ösztöneidben, a saját értékítéletedben, ne hagyd, hogy befolyásoljon a tömeg – és akkor eljuthatsz oda, ahová ők sohasem fognak.

tengerpart-egyedul

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Tibi

2019. november 1., 17:08

Köszi, tanulságos.