Win-win - mit jelent ez pontosan?

Szerző Írta: András
2020. október 7.
Olvasási idő: 4 perc

Rengetegszer hallani ezt a frázist az üzleti életben, és sokan csak úgy bedobják, hadd szóljon. Tiszta vizet öntünk a pohárba.

Aki minimálisan is tud angolul (bár ehhez a szóhoz lassan már arra sincs szükség), az tudja, hogy a win győzelmet (vagy igeként győznit) jelent. A win-win tehát dupla győzelem, igaz?

Tulajdonképpen igen, tehát

azt jelenti, hogy egy megállapodáson vagy egy üzleten mindkét fél nyer.

Egy nagyon egyszerű példa

Tegyük fel, Téged az tart vissza a sikeres vállalkozástól, hogy kevés önbizalmad van hirdetned a szolgáltatásaidat.

Részt veszel a mentorprogramomon, és ezzel új távlatok nyílnak az életedben: helyrejön az önbecsülésed, és így a bevételed is áradni kezd.

Te tehát nyertél, mert bár veszteségként némi pénzt jegyezhetsz, összességében rendkívül jól jártál, hiszen annak sokszorosát megkeresed.

Én is nyertem, hiszen kifizetted a program díját, és ügyfélként egy újabb sikersztorit írtál.

Mi NEM a win-win?

Sokan keverik a win-win-t kompromisszummal, pedig egyáltalán nem ugyanazt jelenti. A kompromisszum esetén mindkét fél sokat enged, kedvére téve a másiknak, és így születik meg – általában valahol félúton – az egyezség.

A win-win nem erről szól. A win-win azt jelenti, hogy mindkét fél nyer az üzleten, azaz kifejezetten jól jár vele. Sokkal jobban, mint egy kompromisszummal!

Egyéb esetek

Win-lose

A win ellentéte a lose, azaz a veszítés (losing). A sportban például ritka a win-win szituáció, mert általában az egyik fél mindent visz, a másik pedig semmit. (Erre van a szép angol kifejezés: „The winner takes it all.”)

A sportban tehát gyakori a win-lose -> én nyerek, te veszítesz.

Az üzletben ezt már konkrétan átverésnek hívják, hiszen nehéz elképzelni olyan tiszta megállapodást, amibe mindkét fél önszántából belemegy, és az egyik csak veszít rajta.

Lose-win

Fordított eset is elképzelhető: ha én veszítek, és a másik fél nyer. Ez persze számomra kellemetlen, így el akarom kerülni, ezért nem valószínű, hogy ilyen megállapodást kötök egy üzleti partnerrel.

A lose-win tipikusan a behódolást jelenti: meghajlok a másik ereje/hatalma előtt, és elfogadom azt, hogy én veszítek, ő pedig nyert.

Lose-lose

A legostobább verziót hagytam utoljára, amikor mindkét fél veszít. Mégis miért kötne bárki ilyen megállapodást a másikkal, ha kölcsönösen mindketten rosszul járnak?

Ez a helyzet ezért inkább csak elméletben létezik. Például elkeseredésében és rosszindulatában azt mondja valaki, hogy „dögöljön meg a szomszéd tehene is”, és megmérgezi mindkettejükét.

Miért törekedj mindig a win-winre?

Te akkor tudsz hosszú távon nyerni – újra és újra – , ha elégedett embereket gyűjtesz magad köré.

Az természetes, hogy visszatérő ügyfél csak elégedett vásárlóból lesz, de azok a megállapodások működnek jól az üzleti életben is, amelyeken mindkét fél rendszeresen nyer.

Kerüld az egyenlőtlen viszonyokat, és mások kihasználását. Nem igaz, hogy a gátlástalan és törtető üzletember viszi sokra – az csak az ellenségei számát gyarapítja, mindenkit elijesztő hírnevet gyárt magának, és lassan elfogy körülötte a levegő.

A könyöklés legfeljebb pillanatnyi sikert hozhat, de hosszú távon visszaüt.

Ha mindig arra törekszel, hogy a partnered is jól járjon kettőtök együttműködésével, kikövezed a saját utadat a siker felé.

Sajátítsd el a win-win szemléletet, és ezzel új szintre emeled a vállalkozásodat. Foglalj nálam időpontot, és szívesen segítek Neked abban, hogyan teheted ezt meg!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Rotyis István

2024. május 15., 04:05

Érdekel a téma