Tökéletes-e a legtökéletesebb tökéletes?

Szerző Írta: András
2021. november 19.
Olvasási idő: 4 perc

Tökéletes élet. Tökéletes lakás. Tökéletes párkapcsolat. Tökéletes szülő. Tökéletes nyaralás. Tökéletes karácsony. Tökéletes teljesítmény. Hol a hiba?

Nem. Belefáradtam. Amikor ezeket vagy az ehhez hasonlókat olvasom, elfogy a türelmem, és elfog a vágy: felállni, és teli torokból beleüvölteni a világba:

Emberek! Nincs, és nem is lesz semmi, ami tökéletes!

Mégis annyian megszállottan keresik a tökéletességet. Mintha a hibák, a gyengeségek, a fogyatékosságok, a hiányok nem volnának az élet részei. Mintha ezeket valami radírral vagy a DELETE gombbal el lehetne tüntetni belőle.

Persze bizonyos szinten el lehet, és ez tartja fent az egész illúziót. A Photoshop (és a GIMP) csodákra képes retusálás terén. A közösségi médiában azt mutatsz meg, amit akarsz. Lefesthetsz egy olyan képet magadról, ami miatt mindenki irigykedni fog rád – aki nem ismer téged igazán.

Viszont ahányszor csak hazudunk magunknak arról, hogy élerhető bármiben a tökéletesség, annyiszor csalódunk is az életben.

Mert mindig lesz valami, ami nem 100%-os. Ami nem elég, nem olyan, kilóg az összképből. És amíg nem fogadod el a dolgokat ezekkel együtt, addig mindig elégedetlen maradsz – és hajszolod a soha nem látott tökéletességet.

Ne dőlj be a médiának és a reklámiparnak! Csak úgy árad belőlük a hazug tökéletesség. A boldog hollywood-i sztárok, akiknek állítólag felhőtlen az élete. Az önmagukat ránctalanító krémmel „kezelő”, soha nem öregedő kirakatbábuk, a karácsonyi ajándékkal örökre megvásárolt szeretet – és így tovább.

Kezeld úgy az egészet, mint egy kirakatot. A szalonban látott vadonatúj autó koszos lesz, és előbb-utóbb meg is karcolódik itt és ott, amint használni kezded.

Ha elengeded a tökéletességet, leszámolsz a kényszeres megfelelési vággyal is. Az élményeket önmagukban olyannak éled meg, amilyenek – a tökéletlenségükkel, a fogyatékosságaikkal, azaz a „zajjal” együtt. Nem lehet többé már behúzni téged a csőbe, hogy ezzel vagy azzal tökéletessé válhatsz, vagy az életed bármely területe tökéletes lesz.

Az élet egy folyamat, vagyis változások összessége. Ha egyik pillanatig tökéletesnek is tűnik valami, a másikban már úgysem az. Ebből következik, hogy még a legjobb dolgok is csak kiválóak lehetnek, de tökéletesek sohasem.

Engedd el a tökéletességet, és fogadd be a kiválóságot – és máris felemelkedtél a bölcsek közé!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.