Jó megoldás-e a videoblog?

Szerző Írta: RapidUni
2019. október 2.
Olvasási idő: 4 perc
Nincs kedved elolvasni? Itt meghallgathatod az egész cikket!

Egyre gyakoribb, hogy egy-egy blogbejegyzés alatt csak videós tartalommal találkozik az ember. Kényelmes, de nem feltétlenül jó. Hogy miért?

Audiovizuális korban élünk, és egyre népszerűbb a videós tartalom, gondolj csak a YouTube-ra. Az emberek szívesebben néznek meg egy látványos, animált tartalmat, mint esnek neki egy betűhalmaznak.

A szórakozás világában nem kétséges a video győzelme. A mozi teret hódított, az olvasás pedig szépen lassan visszaszorult. Ma már a tömegek sokkal inkább egy film kapcsán ismerik meg a klasszikus műveket, mintsem az eredeti irodalmi művön keresztül.

Természetes, hogy – amint lehetővé tette a technológia – ez a trend az internetre is beszűrődött. Ma már nem jelent nagy adatforgalmat (és hosszú időt) betölteni egy online videót, így pillanatok alatt megnézhetsz bármilyen tartalmat.

Sok blogtulajdonos úgy gondolja, hogy népszerűbbé válik azáltal, hogy írott anyagok helyett inkább csak videókat készít.

Az üzleti világban is működik ez?

A legnagyobb guruk is rákaptak erre, és sokuk ma már szinte csak videós „posztokat” gyárt. Mielőtt mindenki elkezdené másolni őket (hiszen ha nekik bejött, akkor nyilván az a jó), érdemes elgondolkozni az előnyein – és a hátrányain is.

Az előnyök

  • Kétségtelen, sokkal személyesebb és meggyőzőbb a videós tartalom egy írásnál, hiszen egyszerre több érzékszervre hat.
  • Ezen kívül személyes kapcsolatot épít,
  • dinamikusabb és némileg rövidebb ideig is tart így „átvenni” az információt, mint végigolvasni és értelmezni egy blogbejegyzést.
  • Akinek jobb a beszélőkéje, mint az íráskészsége, annak még elkészíteni is könnyebb a videós tartalmat: csak nekiáll, felveszi, aztán megvágja, ha szükséges egyáltalán – míg megírni, kijavítani, újra elolvasni, majd tördelni egy írott anyagot nehézkesebb lehet.

A hátrányok

Eddig jól hangzik, de nézzük meg a mérleg másik oldalát is! Mert oda is kerülnek érvek bőven.

  • SEO, azaz keresőoptimalizálás: egy írott anyag fontos a tartalommarketing szempontjából. Bár sokan esküsznek arra, hogy a Google a videókat is értékeli, tudtommal egyelőre nem tart ott az algoritmus, hogy egyformán kezeljen egy hosszabb írást, és egy arról készült videós tartalmat.
  • Az idő. Az üzleti világban sokszor azonnal szükséged van információra, és nem éri meg emiatt nekiállni egy hat-tíz perces videónak – pláne, ha csak egy-egy infomorzsára van szükséged, amit pillanatok alatt kiszúrsz a cikkben.
  • Irodában vagy utazás közben nem mindig megoldható, hogy halld is azt, amit éppen böngészel. Nyilvánvaló, hogy ekkor az írás győz, a videó pedig használhatatlanná válik.

Mi a megoldás?

Nem akarok a videós tartalom ellen beszélni, de érdemes okosan használni úgy, hogy kiküszöböld a hátrányait. Vagyis: Nem úszható meg a szöveg közreadása, azaz a transcript.

Ez azt jelenti, hogy a videó alatt olvasható (és kereshető) formában is szerepel az egész tartalom. Így mindkét fajtát kedvelő célcsoport megtalálja Nálad a számítását, és szabadon eldöntheti, melyik formátum számára a jobb.

Átmeneti megoldás, ha egyszerűen csak hanganyag formájában teszed fel az írásodat. Ezt meghallgathatják utazás közben, munka alatt háttérként, vagy egyszerűen csak ahelyett, hogy a látogatók maguk olvasnák el a blogbejegyzést. Nyilvánvalóan ez akkor működik jól, ha nincs tele a blogod nélkülözhetetlen infografikákkal vagy éppen csodálatos fotókkal.


Te döntesz, hogy melyik blogbejegyzésedben melyik megoldás a legcélravezetőbb. Én amondó vagyok, nem érdemes kizárólag csak az egyiket vagy csak a másikat használni. Emellett a számok is segítségedre lesznek, hogy a célközönséged milyen megoldást választja a legszívesebben.

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.