Biztos, jövedelmező, jó munkahely? Felejtsd el!

Szerző Írta: RapidUni
2018. december 28.
Olvasási idő: 5 perc

Keress egy jó és biztos állást, és megoldódik az életed - halljuk mindenfelől. Igaz ez, vagy csak én éreztem mindig úgy, hogy átverés?

Mitől biztos egy munkahely?

Ha középosztálybeli vagy, és elláttak a szüleid jótanácsokkal annak idején, akkor 100%, hogy hallottad a következőt:

Keress egy jól fizető, biztos munkahelyet!

Ez volt annak idején – a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években – tényleg „A Megoldás”. Felvettek, dolgoztál, kitüntettek, megvehetted a kis Trabantodat / Wartburgodat / Ladádat, nyaralhattál a szakszervezeti üdülőben, utazhattál Ikarusszal a bolgár tengerpartra – majd elbúcsúztattak a kollégák, amikor nyugdíjba mentél. Rengeteg, nálam idősebb családtagom dolgozta végig az életét ugyanott, ahová elsőre felvették.

Nézd meg a kortársaidat: közülük hányan vannak, akik még mindig ugyanott dolgoznak, ahol kezdtek? Akik még egyszer sem váltottak munkahelyet az eltelt néhány év alatt? Kutatások szerint pedig egy ma pályakezdő fiatalnak legalább tucatnyi munkahelye lesz élete során.

Természetes dolog lett tehát a fluktuáció; az innovatívabb, versenyalapú munkaerőpiacon így mennek a dolgok. Ám ez azt eredményezte, hogy

ma már nem létezik az a fogalom, hogy biztos munkahely.

Tegyük fel, hogy kulcsember vagy a cégnél, aki annyi mindent tud, és olyan fontos ember, hogy igazán nélkülözhetetlen. Jól is érzed magad ott, eszedben sincs váltani.

Ekkor vajon biztos a munkahelyed?

  • Egy multi bármikor kivonulhat egy országból. Ehhez nem is kell veszteségesen működnie: elég, ha csak a vezetőség dönt úgy – valamilyen, számára logikus szempont alapján.
  • Lecserélhetik a főnöködet, és az új a saját embereiben látja a jövőt. A régieknek fel is út, le is út.
  • Jöhet egy globális krízis: egy gazdasági válság vagy egy világjárvány – és pillanatok alatt oda az addig biztosnak hitt munkahely.
  • Váratlanul a céghálózat alapjaiban is bedőlhet. Gondolj csak a Quaestorra, ami az egyik legstabilabb vállalatnak tűnt hosszú éveken át. Hol van most? És az Alexandra Kiadó? A Malév? A szocializmus állami mamutvállalataival ilyen sem történhetett meg.

Nem riogatni akarlak, de ma már más szelek fújnak, mint 40-50 évvel ezelőtt, ezért az akkori tanácsok a mai viszonyokra egyszerűen nem érvényesek. Másban, másféleképpen kell gondolkozni.

Valaha a stabilitás mintaképe volt. Aztán jöttek a fapadosok. (Fotó: Adrian Pingstone – köszönjük!)

Valaha a stabilitás mintaképe volt. Aztán jöttek a fapadosok. (Fotó: Adrian Pingstone – köszönjük!)

Éppen ezért mondom azt, hogy senkinek nem kell megijednie a vállalkozástól. Ma már a vállalkozás és az alkalmazotti lét nem esik annyira távol egymástól, mint évtizedekkel ezelőtt.

Nagyon sok munkakörben szinte éppolyan önálló és eredményorientált hozzáállást várnak a beosztottaktól, mintha a maguk urai volnának. Azzal az „apró” eltéréssel, hogy másnak termelik a hasznot, és nekik gyakorlatilag bármikor felmondhatnak, ezenkívül a legtöbb helyen még az idejüket is más osztja be.

Egy rossz vicc: a havi kétszáz pengő fix

Jó érv persze, hogy a munkahelyen biztosan megkapod a havi járandóságodat, míg a vállalkozásban csak a havi kiadás (a munkabéred utáni járulék, valamint az egyéb adók és költségek) az, amivel előre számolhatsz.

Ez kétségtelenül így van, de a lehetőségek teljesen mások. Ha tényleg eredményben gondolkozol, sikerorientált vagy, és ötleteid vannak, nem való neked a munkahely.

Rossz hír, hogy azoknak sem, akik csak túlélni szeretnének, és minél kevesebb nyűggel megúszni a hétköznapokat. Őket keményen meghajtják, és soha nem részesülhetnek azokból az áldásokból, amelyet egy saját, sikeresen működő vállalkozás adhat. Csak sodródnak az élettel, a legjobb esetben is csak a rossztól a kevésbé rossz felé.

Nincs már biztos munkahely. Gondolkozz a mai kor kihívásai mentén, és keresd meg azokat a lehetőségeket, amelyek a legjobban megfelelnek neked!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 2 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Pál

2019. február 27., 08:31

Vállalkozáson én is gondolkozok, de még nem tudom, hogy miben.

Fehér Kálmán

2019. január 30., 10:31

Így jártam én is.Megvette a gyárat egy német cég, ahol dolgoztam, és a fél brigádot lapátra tették. A helyükre meg nem vettek fel senkit