A Febreze-sztori: mit tanuljunk a kudarcból?

Szerző Írta: RapidUni
2019. február 4.
Olvasási idő: 5 perc
Nincs kedved elolvasni? Itt meghallgathatod az egész cikket!

Van egy termék, ami milliók problémáját oldja meg. Tuti siker, nem igaz? A Febreze marketingesei is így gondolták. Majdnem történelmi bukás lett a vége.

Csak úgy mellékesen és véletlenül, ahogyan az a nagy találmányoknál lenni szokott, az Egyesült Államokban kifejlesztettek egy spray-t, amely eltünteti a rossz szagokat. Méghozzá nyomtalanul: elég egy keveset fújni rá, és a két dolog (a kellemetlen szag és a spray) kioltja egymást.

sertes-orra

Fellélegezhet az emberiség! Belehányt a kutya az autóba? Befújjuk az üléskárpitot! Nagyvécéztél, miközben betoppantak a vendégek? Egy fújás a levegőbe, és jöhetsz ki bátran! Olyan „illatú” lett a kedvenc ruhád, miután kivetted a mosógépből, mintha borzok laktak volna benne? Egy fújás a spray-vel, és máris felveheted!

Tényleg fantasztikus a termék. A marketingesek szinte elájultak a gondolattól, hogy mennyi pénzt fognak vele keresni. Milliószámra eladott spray-k képe lebegett a szemük előtt, és hálálkodó vevők, akik el sem tudják képzelni azt, hogyan élhettek eddig a szageltüntető spray nélkül.

Világhódító útra fel!

(Fotó: With Associates)

(Fotó: With Associates)

A terméknek a Febreze nevet adták. Szerintem borzalmasan választottak több szempontból is, de nem ezen múlt a dolog, mint mindjárt láthatod.

A Febreze ugyanis nem fogyott. Hiába kampányolták meg a városban, ahol először piacra dobták a terméket, eleinte vették, de aztán csak halmozódtak fel a készletek az üzletekben.

A rémült marketingesek megkeresték azokat az embereket, akik vettek a termékből, hogy mi a baj vele. A végső szög a koporsóba az az eset volt, amikor az egyik hölgy alig találta meg a Febreze-t a kamrájában, mert elrakta valami más tisztítószer mögé.

A cég dollármilliókat ölt a kampányba, és ezen a ponton még a megtérülés is reménytelennek látszott. A csodatermék bevezetésének úgy tűnt, hogy nem történelmi nyereség, hanem történelmi bukás lesz a vége.

 

(A cikk lejjebb folytatódik.)

50% kész

 

Bármit kitalálsz, lemásolja a konkurencia?

Lassan azt érzed, ha el akarsz valamit adni, a vevőnek kell fizetned? Ha meg akarod változtatni az életedet, akkor olvass el a 77 lépés a gazdagság ösvényén című könyvből 11 fontos fejezetet ingyen!

Újratervezés

Vajon miért nem akarták megvenni az emberek a terméket? Gondolkozz el egy kicsit rajta.

Nekem a következők jutottak az eszembe:

  • Hülye a neve. ☺
  • Valami nem stimmelt a reklámban.
  • Az emberek nem akarnak büdösnek tűnni, ezért nem merik vásárolni.
  • Nem használják eleget, így nincs szükség annyi utánpótlásra belőle.

A vevők alapos feltérképezése után kiderült az igazság.

Azok, akik számára valóban hasznos lett volna a termék (mert farmerek, erős dohányosok, görénytenyésztők, csatornatisztítók, hét napig ugyanazt a ruhát hordják, stb.), egyszerűen nem látták szükségét megvenni a Febreze-t. Nem érezték a szagot, amihez már hozzászoktak. Nem volt kiváltó ok, hogy beszerezzék a terméket.

Úgy tűnt, stratégiaváltás nélkül garantálható a bukta. Elvégre nem beszélheted bele valakinek a fejébe, hogy bűzben él, ha ő ezt egyáltalán nem érzi így. A kétségbeesett marketingesek újra és újra megnézték a felvett interjúkat, mire rájöttek a megoldásra.

Hiába az innováció, a komoly problémára nyújtott megoldás, a Febreze végül nem a szageltávolító hatása miatt lett népszerű. Azt találták ki, hogy a takarítás utáni elégedettséget használják fel a reklámokban, mert az egyik marketingesnek feltűnt, hogy bevett szokás a Febreze vásárlóinál takarítás után fújni egyet a levegőbe a spray-vel.

Így az új reklámokban a Febreze a takarítás befejezésének a szimbóluma lett, egy sima illatosító spray, amivel elégedetten fújnak egyet a levegőbe az elvégzett munka után megkönnyebbült háziasszonyok.

Ilyen az emberi psziché, és ilyen a marketing: a páratlanul innovatív, szageltávolító vegyületet végül az mentette meg a csődtől, hogy egy ezredik légfrissítőt csináltak belőle. Ami mellesleg eltünteti a rossz szagokat…

Kerültél már ilyen helyzetbe? Sikerült megoldani? Ha van ilyen sztorid, írd meg kommentben!

Forrás: A szokás hatalma – Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta? (Charles Duhigg, Casparus Kiadó Kft., 2012)

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Németh Katalin

2019. február 21., 21:28

Lehet itthon is kapni ilyen terméket? A két kamasz fiam mellé nem ártana.