A sikeres ember szótára

Szerző Írta: András
2020. szeptember 11.
Olvasási idő: 13 perc
TARTALOM

Élethelyzet

BEZÁRTSÁG ⇒ KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS

Kifejezetten a koronavírus-járványhoz kapcsolódik ez a kifejezés. Mit sugall a bezártság? Azt, hogy a fejem felett döntenek, ártatlanul bebörtönöznek, és ez rossz nekem. Kiszolgáltatottságot, kényszert, egy olyan körülményt, amit mindenáron el akarok kerülni. Hiszen ki akarna valahova bezárva lenni?

Ha a nevén nevezzük a dolgot (kijárási korlátozás), akkor ez a sok negatív érzés nem feltétlenül társul hozzá. Bár maga a korlátozás sem egy örömforrás, mégis egy olyan lépést jelent, amit nem véletlenül, nem ellened tettek meg.

A korlátozás nem teljes tiltást jelent, nem vezet egész napos bezártsághoz. Ettől még bizonyos keretek között szervezheted az életedet, és ezt a megmaradt szabadságot tudatosítja ez a szó a teljesen negatív bezártság helyett.

Idő

NINCS RÁ IDŐM ⇒ EZ KEVÉSBÉ FONTOS

Amikor azt mondod valamire, hogy nincs rá időd, az általában egy kifogás. Arra szoktuk ezt rávágni, amit nem akarunk megtenni, vagy nem fontos számunkra. Pedig sokszor öt-tíz perces dolgokról van szó.

A nincs rá időm tehetetlenséget fejez ki: azt, hogy Te az időd foglya vagy, és az kényére-kedvére packázik Veled – függetlenül attól, hogy mit szeretnél megtenni, és mit nem.

Helyette ismerd be: számodra ez nem fontos, és ezért nem akarod megtenni. Nem prioritás. Ezért fejezd is ki nyugodtan: Ez kevésbé fontos, vagy erre nem fordítok időt.

ROHANNOM KELL ⇒ SIETEK, HOGY ODAÉRJEK

Ha azt mondod, hogy rohannod kell, azzal a következő két dolgot üzened saját magadnak (és a környezetednek):

  1. Már késésben vagy, és nagy valószínűséggel el is fogsz késni.
  2. Fejvesztett állapotba kerültél, mert a rohanás általában kétségbeesésből fakad.

Nem mindegy, hogy a tudatos döntésre vagy pedig a körülmények kényszerítő erejére helyezed a fókuszt!

Használd inkább a második formulát, mert az tudatos cselekvést és célorientáltságot tükröz. Valamit valamiért teszel, aminek meg is lesz az eredménye (odaérsz)!

Kudarc

ELRONTOTTAM ⇒ HIBÁZTAM, DE TANULTAM BELŐLE

A kudarc a sikerre törekvés velejárója, egy elkerülhetetlen állomás, amiből még sok lesz az utadon.

Ha azt mondod, hogy elrontottad, akkor véglegesnek tekintesz valamit, pedig az csak egy próbálkozás volt, és nem is biztos, hogy a legjobb. Ismerd be a hibát, és legfőképpen áss a mélyére, hogy miért alakultak rosszul a dolgok – mi az, amit legközelebb máshogy kell csinálnod.

Ebből tanulsz, mert minden kudarc egy visszajelzés is egyben – és ezekre mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy elérje a céljait.

Az elrontottam helyett arra fókuszálj, hogy milyen következtetést vontál le az esetből. Ne magával a kudarccal, és az azzal kapcsolatos rossz érzéseiddel foglalkozz, hanem azzal a leckével, amire tanított!

EZ NEM MŰKÖDIK ⇒ MÁSKÉPP KELL HOZZÁLÁTNOM

Ha arra koncentrálsz, hogy valami nem működik (esetleg ki is borulsz rajta), akkor nehéz lesz rátalálnod a megoldásra. Ekkor problémaorientáltan gondolkodsz, és nem tudsz továbblépni azon, hogy valami nem megy.

Helyette célszerű rögtön azon törnöd a fejedet, miért nem megy, és mi az, amin változtatnod kell. Mert egyértelmű: más módszerre van szükség!

Ne arra fókuszálj, hogy nem megy valami, inkább foglalkozz a miértekkel! Ez indítja be ugyanis a problémamegoldó erőket Benned, ami végül rá fog vezetni a helyes útra.

EZ SOHA NEM FOG MENNI ⇒ HOSSZABB IDŐT VESZ IGÉNYBE, MIRE MEGTANULOM

A legtöbb dolog az életben tanulható. Szinte bármi, amihez nem kellenek kivételes fizikai vagy szellemi adottságok.

Ha végletekben gondolkodsz, akkor feladod. Te is képes vagy arra, hogy megtanuld mindazt, amire szükséged van, de elképzelhető, hogy eltart egy ideig.

Kerüld a sohával kezdődő, önsorsrontó és korlátozó kijelentéseket, és fókuszálj helyette a fejlődésre – valamint arra, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy elsajátítsd azt a bizonyos készséget?

Munka

EZ ELTART EGY DARABIG ⇒ EKKORRA FOG ELKÉSZÜLNI

A két kifejezés két különböző szemléletmódot takar: az első a problémát, a második a megoldást helyezi fókuszba.

Ettől a munka még ugyanannyi ideig tart, de gondolj bele: mit szeretne hallani Tőled inkább az ügyfél/a főnök/a párod/a barátod: hogy mennyi ideig kell vacakolnod, azzal, amire megkért, vagy pedig azt, hogy megoldható, és ahhoz mennyi időre van szükséged?

Biztosíts másokat arról, hogy elvégzed a teendőt, és bátran mondd meg, ez várhatóan mennyi ideig fog tartani. Jó munkához idő kell, de ne az legyen a fókuszban – mindig a megoldás és az eredmény!

EZ TÚL NEHÉZ NEKEM ⇒ MÉG BELE KELL JÖNNÖM

Amikor azt mondod valamire, hogy Neked túl nehéz, a pillanatnyi állapotodra koncentrálsz. Nincs ott a fejlődés lehetősége. Nincs ott az az ember, akivé válhatsz – akinek a jövőben már nem okoz gondot az, ami most még igen.

Ne a nehézségre koncentrálj tehát, hanem a fejlődésre. Arra, hogy min kell javítanod, melyik készségeidet kell csiszolnod ahhoz, hogy az a munka már ne legyen komoly kihívás.

A nekem ez túl nehéz helyett tehát tekints a jövőbe, és annyit mondj csak, hogy ebbe még bele kell jönnöm. Képes leszel rá, hogy megcsináld, ha most még nem is vagy 100%-ban az.

MEGPRÓBÁLOM ⇒ BELEÁLLOK / ELKEZDEM

A megpróbálomnak van egyfajta önfelmentő hangulata. Mintha magad sem bíznál a jó végkifejletben, de azért adsz neki egy esélyt. Pedig ha valamit csinálsz, akkor azt érdemes 100% hittel és ugyanennyi odaadással megtenned. Mert akkor van a legnagyobb esély arra, hogy sikerül!

Sokan egy megpróbálom után félszívvel kezdik el azt a valamit, és hamar feladják. Beigazolva látják azt, hogy az nekik úgysem megy. Pedig legalább fele részben ők a hibásak – a bizonytalan és hezitáló hozzáállásuk miatt.

Sose megpróbáld, hanem tegyél meg mindent, ami tőled telik! Állj bele, kezdd el, és úgyis meglátod majd, ez mire lesz elég.

SZAKMA ⇒ HIVATÁS

Oké, hogy techikailag szakmának nevezik a különböző képesítésekkel történő munkavégzést, de egy sikeres ember számára ez összekapcsolódik az életfilozófiájával, mivel olyan területen tevékenykedik, ami egy az értékrendjével.

Ezért használja inkább a hivatás szót, és javaslom, hogy Te is ezt tedd. A szakma túl gépies, túl mechanikus fogalom, és hiányzik belőle mindaz, ami a hivatásból: az elhivatottság, a lelkesedés, a küldetés – mindaz, amiért megéri tanulni és dolgozni.

Ha a hivatás szót használod, azzal demonstrálod önmagad és mások előtt, hogy szívből, az értékeiddel összhangban végzed a munkádat, és teljes életet élsz.

Önfejlesztés

ILYET MÉG SOHA NEM CSINÁLTAM ⇒ MOST BELE FOGOK TANULNI

Az élet tele van olyan dolgokkal, amelyeket még soha nem csináltunk. Gondolj bele, mennyi minden van, amire babaként még képtelen voltál, most pedig megy, mint a karikacsapás!

Amikor valami újdonsággal szembesülsz, bízz a saját tanulási képességeidben! Ne azzal foglalkozz, hogy ez még új számodra, hanem azzal, hogy mit nyersz azáltal, ha már tudni fogod.

PROBLÉMA ⇒ KIHÍVÁS

Kétféleképpen lehet hozzáállni az élethez: problémaközpontúan és megoldásorientáltan. Ha problémaközpontú vagy, a nehézségeidet hatalmasnak, olykor megoldhatatlannak látod; olyasvalaminek, ami azért létezik, hogy Téged sújtson.

Ha viszont mindig a megoldást keresed, a nehézségeid inkább lépcsőnek fognak tűnni a fejlődésed útján. Túlnőhetsz rajtuk, megkerülheted, átugorhatod azokat.

Ha kihívásnak nevezed a nehézségeidet, azzal az elmédet problémamegoldó üzemmódba állítod, és tudat alatt máris felvetted a kesztyűt.

ROSSZ TULAJDONSÁGOM ⇒ EZ A ROSSZ TULAJDONSÁG

Elsőre árnyalatbeli különbségnek tűnhet, de a hatása már jóval nagyobb. A rossz tulajdonságodtól (legyen az bármi) meg szeretnél szabadulni, ha már önfejlesztes, igaz?

Sokat segít, ha nem a sajátodként hivatkozol rá, tehát nem teszed birtokos módba. „Szeretnék türelmesebb lenni, tehát meg akarok szabadulni ettől a türelmetlenségtől” – és máris nem nevezed a sajátodnak.

Nyilván önmagában ez nem vezet eredményre, de sokat segít, ha már az elképzelt, „szebb” jövőt nem érzed olyan távolinak. A türelmetlenség vagy bármely más rossz tulajdonság nem a Tiéd, tehát bármikor elhagyhatod, ha úgy döntesz.

TÖKÉLETES ⇒ KIVÁLÓ

Rengetegszer halljuk a médiából a „tökéletes” szót. Talán sokszor mondod is.

Pedig ez egy óriási zsákutca, mert tökéletes dolgok alig léteznek. Bármi, ami egy tőmondatnál bonyolultabb, nagy eséllyel már nem tökéletes.

A tökéletesség hajszolása csak túl magas elvárásokat és folyamatos elégedetlenséget szül. „Még mindig nem tökéletes!” Akár magadra, akár egy alkotásodra mondod ezt, nem más, mint önsorsrontás…

Tökéletes ugyanis sohasem lesz, de kiváló könnyen lehet. Legyen ez az új cél! Lőj be egy szintet, amit el szeretnél érni, és utána már ne foglalkozz azzal, hogy még tovább csiszolgatod azt a valamit. Csak az idődet dobod ki feleslegesen, és fruszrálttá válsz attól, hogy nem sikerül elérni a vágyott 100%-ot.

Szavak szintjén is add fel a tökéletességet, és cseréld le ezt a szót a kiválóra! Biztos vagyok abban, hogy rengeteg mindenben képes vagy kiválót alkotni, míg tökéletest senki nem tud.

Pénz

MEGÉLNI ⇒ EGZISZTENCIÁT ÉPÍTENI

Aki megélni akar, az túlélésben gondolkodik, nem gyarapodásban. A sikerhez azonban elengedhetetlenek az átlagosnál sokkal nagyobb célok.

Anyagi sikerről akkor beszélünk, ha már előreléptél a vagyon felépítésének útján. Amikor biztos háttered, befektetéseid, és azokból származó passzív jövedelmed van – és mindezek bőségesen fedezik a napi életviteledet.

Mellőzd a megélni szót, mert azzal a szűkösségre, a bizonytalanságra fókuszálsz. Építs fel egzisztenciát, egy biztos anyagi hátteret, és már a szóhasználatod is ezt a törekvést tükrözze!

MENNYIBE FÁJ? ⇒ MENNYIBE KERÜL

Ezt nem is ragozom, hogy miért önsorsrontó szóhasználat. Minden egyes alkalommal azt a hiedelmet erősíti, hogy pénzt kiadni fájdalmas dolog – és nyilván azért olyan kellemetlen, mert megkeresni is az. Ez a fajta gondolkodás semmiképp nem vezet anyagi sikerekhez.

A bőségnek a kiadás ugyanúgy része, mint a bevétel. Amire szükségünk van, és amire vágyunk, arra szívesen költünk – egyrészt azért, mert tiszteljük azt, aki szolgáltatja vagy gyártja nekünk, másrészt örömet szerzünk vele magunknak.

Kerüld, ha hajlamos vagy használni, mert az egyik legkártékonyabb szófordulat, ami csak a pénzzel kapcsolatos! Használj helyette bármilyen más semleges kifejezést, amihez nem társul negatív érzelem.

PÉNZT KERESNI ⇒ BEVÉTELT NÖVELNI

Aki keres valamit, az vagy talál, vagy nem. Aki viszont növel valamit, annak már van valamije, amiből többet vagy nagyobbat szeretne.

Ha azt mondod, hogy pénzt keresel, azzal tudat alatt azt üzened magadnak (és a környezetednek), hogy bizonytalan és kiszolgáltatott helyzetben vagy. Keresel valamit, ami nincs!

Amikor azonban bevételt növelsz, akkor egy már meglévő bevételi forrásodat igyekszel kiszélesíteni, bővíteni. Teljesen másként hangzik a kettő.

Ahelyett, hogy keresed a pénzt, növeld a bevételeidet, és ez a szóhasználat átalakítja a pénzzel kapcsolatos alapvető gondolataidat is!

Vita

EZ HÜLYESÉG ⇒ EZZEL NEM ÉRTEK EGYET

A sikeres ember nem dorongolja le a másik véleményét még akkor sem, ha az tényleg sületlenség, vagy tárgyi tévedéseket tükröz. Nem az a célja, hogy megalázza vagy hülyének állítsa be a másikat, hanem az, hogy elmondja a saját véleményét.

Természetesen ne rejtsd véka alá, ha valamivel nem értesz egyet, de ez nem jelenti azt, hogy minősítheted a vitapartnered véleményét. Pláne azért, mert néha előfordul, hogy csak utólag látjuk be, hogy tévedtünk, és bizony a másik fél közelebb járt az igazsághoz.

Bátran fejezd ki az egyet nem értésedet, de a másik vélemény tiszteletben tartásával! Ettől függetlenül ízekre szedheted az érveiddel, de tedd ezt logikus és higgadt módon. Nem az a cél egy vitában, hogy megbántsuk, hanem az, hogy meggyőzzük a másikat.

TI… ⇒ TE…

Gyakran előfordul, hogy egy vita során valamelyik fél többes számban kezd el beszélni, akár valamilyen általánosítással súlyosbítva: „Ti mindig azt mondjátok, hogy…”

De miért teszi?

Ilyenkor az történt, hogy a vitapartnered belehelyezett egy kalitkába egy kijelentésed vagy gondolatod alapján: egy általa kitalált csoport tagjává váltál, akiket ő felruház valamilyen tulajdonsággal.

Sokféle ilyen csoport létezhet: lúzerek, törtetők, ilyen-olyan -fóbok és persze a politikai kategóriák teljes spektruma.

Mindig kérd ki magadnak az ilyesmit, és persze Te se ess ebbe a hibába.

Mindig a vitapartnered kimondott gondolataira összpontosíts, ne arra, hogy szerinted milyen csoportba tartozik, és ne ruházd fel vélt tulajdonságokkal. Ha beskatulyázod őt, abból egész biztosan csak félreértések lesznek.

Mivel egészítenéd ki a Sikeres ember szótárát?

Írd meg kérlek kommentben, és nagyon szívesen kiteszem, ha egyetértek vele!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.