Az Álomharcos Klub tagjaként mindennap erősebbé válsz. Ajándék e-könyv minden belépőnek!  Belépek »

Hogyan látja a pénzt vállalkozó és alkalmazott?

Szerző András
2020. május 18.
Lejátszási idő: 4 perc

Mindkettejük esetén összefügg az idővel, de ég és föld a két megközelítés. Ha kezdő vállalkozó vagy, nagyon fontos, hogy megértsd a különbséget.

A legtöbb alkalmazott is kereskedik, de mijét adja el pénzért?

Az idejét, ugye.

Tehát ő tízezer forintért ennyit dolgozik, húszezer forintért pedig kétszer annyit dolgozik.

És ő ezzel tud számolni: ledolgozott munkanapok, ledolgozott munkaórák, felszorzott órabér, és abból áll össze a fizetés.

A kereskedés ezzel szemben teljesen más, és a vállalkozás is ezt a logikát követi: ott nem az időn van a hangsúly, hanem az értéken van a hangsúly.

Azon az értéken, amit az ügyfél kap tőled, nem pedig azon, hogy te mennyit foglalkoztál azzal, amíg előállítottad azt az értéket az ügyfélnek. Az az ügyfelet nem érdekli.

Most gondolj bele: te egy webáruházból rendelsz mondjuk egy merevlemezt. Kifizeted azt az X tízezer forintot érte, mi érdekel vele kapcsolatban? Ugye az, hogy

  • mit tud
  • milyen garancia van hozzá
  • milyen szállítási feltételek vannak
  • egyáltalán milyen az ügyfélszolgálata a boltnak

Egyáltalán nem érdekel téged az, hogy mennyi ideig tartott beszerezni meg feltölteni, ki mennyit időt foglalkozott azzal, hogy az ott legyen – ezek másodlagos dolgok.

Ezekkel a kereskedő és a vállalkozó foglalkozik, de pont fordítva, mint az alkalmazotti időszakában tette volna.

Ugyanis amíg az alkalmazottnak a barátja az idő, addig a vállalkozónak az ellensége.

Máris megmondom, hogy miért.

Ugye ahogy telik az alkalmazott számára az idő az irodában vagy bármilyen más jellegű munkahelyén, az azt jelenti, hogy neki ketyeg az óra, és ketyeg a pénz.

Na de egy vállalkozónál… az ő idejét senki nem fizeti meg. Neki nem ketyeg semmilyen óra, illetve ha ketyeg, akkor az azt jelenti, hogy amennyi időt ő eltölt egy feladattal, annyi idejét elveszi saját magától, hogy más feladatokkal tudjon foglalkozni, amelyek szintén pénzt termelnek számára.

Ez egy nagyon lényeges és nagyon fontos különbség.

Ezt akkor értettem meg igazán, amikor eladtam életemben először egy domaint százezer forintért. A vevőt baromira nem érdekelte, hogy én mondjuk hány e-mailt küldtem neki, vagy – mittudomén – hány percet telefonáltunk, a vevőt az érdekelte, hogy mit kap azért a százezer forintért, amit kiad.

Kapott érte egy domaint, egy elég értékes domaint, és ezt a mai napig használja.

Tehát: nekem az okozott gondot, hogy ezért a százezer forintért én alkalmazott koromban egy fél hónapot gürcöltem. Na most viszont ezután az üzlet után azt éreztem, hogy nem érdemlem meg azt a pénzt, mert nem dolgoztam meg érte.

De ez nem így van, mert azzal dolgoztam meg érte, hogy az értéket közvetítettem az ügyfél számára.

És ezt nagyon sokan nem értik meg alkalmazotti mentalitással. Ezért van az, hogy nagyon sok vállalkozó elbukik, mert nem csinálja meg ezt az áttérést, ezt az átfordulást.

Öntudatlanul még mindig munkaórákban méri az idejét, még mindig úgy kéri el a pénzt, hogy ő mennyi időt dolgozott vele – és az a baj, hogy amíg alkalmazotti szinten ez még egy elfogadható fizetést jelent, vállalkozói szinten nem.

Vállalkozói szinten törekedni kell arra, hogy minél kevesebb időt dolgozz minél több pénzért.

És ez nem mások lehúzását jelenti, hanem ez egy gondolkodási folyamatot jelent, és azt, hogy optimalizálod úgy a folyamatokat, hogy erre minél inkább lehetőséged legyen.

Úgyhogy legközelebb, hogyha árazol: ne azzal foglalkozz, hogy neked ez mekkora vesződséget jelent, vagy mennyi időt jelent! Csak az legyen a mérce, hogy az ügyfélnek mekkora értéket jelent, és az ügyfél mennyit hajlandó rá áldozni a saját pénzéből arra, hogy ő ezt megkapja tőled.

Ha érdekel ez a világ, akkor erről még nagyon sokat tudok neked beszélni kezdve a hatástöbbszörözéssel – de most egyelőre elég ennyi, találkozunk majd a többi videómban.

Kérlek értékeld a cikket:

Köszönöm az értékelést. Mondd el a véleményedet hozzászólásban is.

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.