Önbizalom vagy önbecsülés? Melyikből szeretnél többet?

Szerző Írta: András
2020. október 6.
Olvasási idő: 6 perc

Ugyanazt jelenti a két fogalom? Vagy valami mást? Ebben a posztban tisztázzuk, hogy mit takarnak, és szó lesz arról is, melyik a fontosabb a kettő közül!

Képzeld el, hogy egy állófogadáson vagy, és felfigyelsz az egyik vendégre. Az arca kipirult, halkan, dadogva beszél, ügyetlenkedik a pezsgőspohárral – egyszóval azonnal látod, hogy zavarban van.

Az ilyen emberre szoktuk rávágni azt, hogy önbizalomhiányos, vagy alacsony az önbizalma. Tényleg így van? Az önbizalmával van gond, vagy valami más áll a háttérben?

Ahhoz, hogy ezt eldönthessük, nézzük meg, hogy

Mikor beszélünk önbizalomról?

Akinek önbizalma van, az tudja magáról, hogy bizonyos dolgokat képes megtenni, véghezvinni.

Ha például jó síelő vagy, önbizalommal telve vágsz neki a lejtőnek, mert aligha érhet nagy meglepetés. Ha viszont még csak most tanulsz, komoly önbizalomról a síelésben aligha beszélhetünk. Ugyanakkor viszont Te lehetsz a csajozógép, aki csak úgy sugározza a magabiztosságot… hogy is van akkor ez?

Az önbizalom területfüggő. Azt mutatja meg, hogy mire vagy képes ezen vagy amazon a területen.

Akinek alapvetően sok területen van komoly önbizalma, az ismeretlenhez is több bátorsággal áll hozzá.

Mikor beszélünk önbecsülésről?

Az önbecsülés az önértékeléssel áll szoros kapcsolatban. Akkor becsülöd önmagadat, ha elfogadod az erősségeiddel és a gyengeségeiddel együtt. Egy folyamatos, belülről fakadó "teljesség-érzésed" van ilyenkor, amit nehezen ingatnak meg a külső körülmények. Nem a visszajelzésekre, az eredményeidre vagy a vagyonodra támaszkodva építed fel ezt az önbecsülést. Egyszerűen már megvan, akármi is történik.

Önbizalom alacsony önbecsüléssel?

Igen, létezhet. Rengeteg híres színész és előadóművész küzd alacsony önbecsüléssel. A színpadon magabiztosak, ám amint elhagyták azt, kétségek kezdik el gyötörni őket.

„Tényleg elég jó vagyok? Javul vagy romlik a teljesítményem? Hányan jönnek el koncertre? Meg fogom-e nyerni a díjat? Meg tudok-e bírkózni a nyomással, az elvárásokkal, a folyamatos szerepléssel?”

Nagyon sokan erre nem képesek, és különféle drogokhoz nyúlnak – vagy a végén öngyilkosok lesznek.

De mondok hétköznapibb példát is. Egy közeli hozzátartozóm gyerekkora óta kiválóan síel, csak úgy dagad az önbizalomtól a havon. Otthonosan mozog rajta, bármilyen lejtőnek neki mer vágni (velem szöges ellentétben ☺).

sieles

Ugyanakkor nagyon sokáig komoly önbecsülési problémákkal küzdött. Nem szerette magát, és mindig mások kedvében akart járni, hogy elfogadják őt, és a tőlük érkező pozitív vélemények segítségével érezze jobban magát. Nem volt meg az a "belső motorja", ami újratermeli azt az alapvető önértékelést és önbizalmat, ami nélkülözhetetlen a teljes, harmonikus élethez.

Tehát a síelésben (és néhány más területen) magas önbizalma volt, az önértékelésével azonban gondok voltak.

Miről ismered fel a magas önbecsülésű embert?

Van egy kedvenc mondásom Lord Shaftesburytől, ami így hangzik:

Aki önmagával békében van, az másokat is békén hagy.

Ez gyönyörűen összefoglalja az egész lényegét.

Akinek rendben van az önbecsülése (mert akkor van rendben, ha magas, nem akkor, ha alacsony), az nemcsak önmagát, hanem a többi embert is elfogadja és tiszteli. A hibáival együtt.

Törekszik a harmóniára, az egyensúlyra, az egészségre. Nem rombolja sem önmagát, sem a környezetét. Bátran kezdeményez és vállalkozik, mert nem fél attól, hogy egy visszautasítás vagy egy kudarc lerombolja az önbizalmát, és hosszú ideig újra kell építenie azt.

Természetesen nem tökéletes emberekről beszélünk. Magas önbecsüléssel is meg lehet borulni néha, de jellemzően az ilyen ember hamarabb rendbejön. Mivel alapvetően értékeli magát, beépíti a kudarcokat az életébe, és inkább tapasztalatként tekint a történtekre, nem pedig úgy, hogy az beigazolta volna, hogy „ő nem ér annyit”.

Miből tudhatod, hogy alacsony az önbecsülésed?

Ha önmagadat csak akkor szereted és fogadod el, ha elérsz valamilyen célodat, vagy kedvelnek mások, az egyértelmű jele annak, hogy valami nem stimmel.

A pozitív önértékelésednek automatikusnak, mindentől függetlennek kell lennie.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ekkor hátradőlhetsz, és semmiben sem kell fejlődnöd. De azt igen, hogy nem fogod magadat értéktelen embernek tartani, ha például nem síelsz jól, vagy kirúgtak a munkahelyedről.

Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmazni a különbséget a kettő között, akkor így tenném:

Önbizalom: „Tudom, hogy képes vagyok rá.”
Önbecsülés: „Szeretem és elfogadom magamat.”

Neked miben magas az önbizalmad? És hogyan állsz az önbecsüléssel?

Ne feledd, mind a kettő fejleszthető, és én tudok ebben Neked segíteni. Nézd meg itt, hogyan.

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.