Hogyan csináld etikusan a marketinget?

Szerző Írta: Maja
2019. augusztus 2.
Olvasási idő: 7 perc

A marketingről mindenkinek megvan a - sokszor rossz - véleménye, és nem is véletlenül. Lehet azonban etikusan is csinálni. Hogyan?

A becsapós, átverős kampányok miatt sokan egyenesen utálják az összes reklámot. A legrosszabb, hogy nem egy vállalkozóval találkoztam, aki azért nem jut egyről a kettőre, mert nem akar marketinget használni: „az az ördögtől való”. Sőt szerinte csak manipuálás, és akkor is vásárolnak tőle, ha nem hirdet.

Mielőtt erre rátérek, szeretnénk beszélni arról, hogy nagyon régóta próbálják a marketingesek meghúzni az etikus és az etikátlan reklám között a határvonalat. Itt nem törvényi szabályozásra gondolok, mert az a versenyhivatal és a fogyasztóvédelem hatásköre alá tartozik.

A kérdés itt az, hogy milyen az a reklám, amire még azt mondjuk, hogy erkölcsös, vagy a jó ízlés határán belül van? Meddig mehetünk el, hogy a leendő vevőinket befolyásoljuk, vagy meggyőzzük a termékünkről?

Nézzünk egy rossz példát – esettanulmány

Édesanyámat egy időben rendszeresen felhívták azzal a szöveggel, hogy ingyenes állapotfelmérésre (ugye milyen jó kulcsszó?) adnak időpontot. (Arra már nem emlékszem, hogy konkrétan milyenre, de lényegtelen a történet szempontjából.), Neki semmi más dolga nincs, mint megjelenni a megadott időpontban és helyszínen.

orvosi-vizsgalat

Emlékszem, még a véleményemet is kikérte, hogy elmenjen-e, én meg nem ajánlottam, mert nagyon jól sejtettem, mire megy ki a játék.

Ettől függetlenül ő azt, mondta, hogy elmegy: mert a kis hölgy, aki beszélt vele, annyira aranyos volt, és különben is már megígérte neki, egyébként is ingyenes, azt mondták.

El is ment tehát, azután felháborodva elújságolta, hogy milyen igazam volt, és nagyon megbánta.

A vizsgálatnak az lett az eredménye, hogy „holnap meg fog halni, de még idejében észrevették, hogy nagy a baj – de ha ezt a kütyüt megveszi csak most 900 000 Ft helyett mindössze 270 000 Ft-ért, akkor meggyógyul, és 200 évig fog élni, még az unokái után is ő örököl majd”.

Miután nem hajlott a vásárlásra, az eladó férfi agresszív hangnemre váltott. Jellemző, hogy azóta is folyamatosan hívják őt telefonon „kontrollvizsgálatra”.

Ugyanerre a módszerre épülnek a buszos utakkal egybekötött termékbemutatók, amiket régebben kis képeslap nagyságú színes lapon reklámoztak úgy, hogy minden héten egy ilyet bedobtak a postaládába. „Csak most 5 000 Ft-ért levisszük Gyulára, ahol kap legalább 3 kacatot, amit 100 Ft-ért vettünk a Józsefvárosi piacon, ingyen ebédet adunk stb.” Gyulára menet persze több órás agymosást kell végighallgatnia a kedves utasoknak, amelyen többszázezer forintos gépeket, masszáságyakat, csodaelixíreket akarnak majd rájuk sózni. A legrosszabb az egészben, hogy a buszból nincs hová menekülni.

varosnezo-idosek

Mindkét módszer áldozatai leginkább a nyugdíjasok, közöttük is elsősorban a jóhiszeműek, a naivak és az egyedülállók a fő célpont. Mindkettőnél lényeges, hogy valamilyen ingyenes dologgal lekenyerezzék őket, majd jön a beijesztés, aztán meg a nagyotmondó ígéretek.

Ez a fajta reklámozás szerintem teljes egészében kimeríti az etikátlan marketinget. Erőteljesen a manipulációra épül, konkrét hazugságok is elhangzanak benne, és még annál is több a számonkérhetetlen ígéret.

A potenciális vevőket ráadásul sarokba is szorítják a túlzott figyelemmel, ami látszólag önzetlen, ugyanakkor lekötelezi és viszonzásra készteti őket.

Milyen az etikus marketing?

Térjünk át a tisztességes marketing világára. Hogyan épül fel egy ilyen hirdetés?

Mindig először azt nézd meg, hogy miért és mennyire van szüksége rá az embereknek. Vegyünk például egy tollat, tegyük fel, hogy azt reklámozzuk.

toll-iras

Egy toll rengeteg helyzetben azonnal kell: egy ügyvédi irodában aláíráshoz, egy regényírónak, aki így bárhol tud jegyzetelni, vagy egy diáknak a leckeíráshoz.

Elkezdjük reklámozni különböző szituációkban, pl. egy kosztümös hölgy kezében, egy gyerekrajz mellé, és így tovább. Tény, hogy minden reklám befolyásol, ahogy megjegyzem minden és mindeki teszi. De kire lesz hatással a tollról szóló reklám? Leginkább azokra, akinek szükségük van rá! Egy toll iránt nehéz vágyat ébreszteni.

Így nem tettünk mást, csak megkerestük a termékünk potenciális vevőit, akiket marketinggel találunk és szólítunk meg.

Mondok egy másik példát. Az egyik családtagunk erősen cukorbeteg, emiatt mindig mérnie kell a vércukorszintjét, és ehhez társul persze a megfelelő diéta. Ám ettől függetlenül néha előfordul, hogy mégis felmegy a cukra.

Ebben segít neki egy magyar cég (a 77 Elektronika) terméke. Szó szerint nála életet ment, hogy már otthon is bármikor ellenőrizheti vele a vércukorszintjét.

Marketing nélkül nem használná. Nem ajánlotta volna neki az orvos, és fogalma sem volna arról, hol szerezzen be ilyet. Egyáltalán a létezéséről sem tudna!

Most őszintén; ha van egy ilyen terméked, nem azt akarod Te is, hogy mindenki megismerje, hogy sokak életet megmentse?


Ha nem reklámozol, nem fognak hallani arról, hogy van ilyen termék, és mindenki továbbra is madártollal ír. Ezt nyilván nem akarod.

Fontos megérteni, hogy a marketing a vevőért legalább annyira létezik, mint a vállalkozóért. Nem bűn hirdetni valamit, ami az emberek életét jobbá teheti, vagy valamilyen értéket ad nekik – legyen az bármilyen apró is.

A marketing nem rossz vagy jó, hanem egy semleges fogalom. Te döntöd el, hogy milyen tartalommal töltöd meg, és jóra vagy rosszra használod.

Olvasd el a Marketing, a Nagy Mumus. Hogyan szelidítsd meg? című cikkemet is, amelyben arról van szó, hogyan szeresd meg és használd jó szájízzel a reklámozást!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.