Hazugságdetektor: így ismered fel, ha valaki nem mond igazat

Szerző Írta: András
2020. augusztus 2.
Olvasási idő: 10 perc

Téged is becsaptak már életed során, igaz? Biztos örülnél annak, ha egyből felismernéd a hazugságot. Ha figyelsz ezekre a jelekre, nagyon jó lehetsz benne!

Mindenki hazudik néha. Te is, én is, ezen nincs mit szépíteni. (Vagy csak hazudom azt, hogy hazudunk? ☺)

Ez nem azt jelenti, hogy manipulatív emberek vagyunk, akik szántszándékkal átverik a másikat. Általában csak kis, egyszerű, „megbocsátható” hazugságokat ejtünk el. Például:

 • „Köszönöm az ajánlatot, még átgondolom.” (Egy frászt, már most sem érdekel.)
 • „Igen, nekem is úgy tűnik, hogy fogytál.” (Igazából nem látom, de most szomorítsalak el?)
 • „Megígérem, hogy nem fog fájni a foghúzás.” (Dehogynem, de akkor sosem engednéd meg, hogy kihúzzuk.)

Mint annyi más esetben, itt is a szándék a lényeg. Hogy kárt akarunk-e okozni a hazugsággal. Hogy kinek az érdekét nézzük: mi akarunk nyerészkedni mások kárára, vagy van egy közös cél, egy közös jó, ami érdekében vállaljuk még ezt is?

De nem mindenki szent, ezt tudjuk jól, ezért létfontosságú a boldogulásod érdekében, hogy Te is minél jobban felismerd azt, ha valaki port hint a szemedbe. Vagy egyenesen, ordasan belehazudik.

Tényleg kiszagoljuk a hazugságot?

Sokan azt állítják, hogy igen, de erről tudósoknak megoszlik a véleménye.

Bár tényleg vannak ösztöneink, amik segítenek ebben, az igazi hazudozók már tökélyre fejlesztették a manipulálást. Így valójában rengeteg embert be tudnak csapni.

Szerencsére azonban apró jelek sokasága árulkodhat erről menet közben, és ezeket még a legrutinosabb lódítók sem mindig tudják 100%-ban elrejteni.

Figyelj oda ezekre, és akkor nagyobb eséllyel jössz rá arra, hogy valaki hazudik Neked!

Segítségként egy mindennapos sztorit keltünk életre: a feleség sejti, hogy a férjének egyéjszakás kalandja volt, de utóbbi azt állítja, hogy a barátaival volt sörözni, és az húzódott el ennyire.

Ismerd meg az ellenségedet!

Ez az örökérvényű mondás itt is igaz: ha ismered azt az embert, aki vélhetően éppen hazugsággal traktál, könnyebben tetten éred őt, hiszen össze tudod hasonlítani az aktuális viselkedését a szokásossal.

Ezért egy ismerőssel egyszerűbb dolgod van, mint egy vadidegennel, akit most látsz először. De a jelek minden esetben ugyanazok.

Térjünk a lényegre: mik a hazugság jelei?

Újra emlékeztetlek arra, hogy csupán egy-egy jelből nem szabad következtetni semmire. Viszont ha több ilyet is látsz, és főleg eltér az általad ismert ember szokásos viselkedésétől, már joggal sejtheted azt, hogy valami nincs rendben.

1. Nem néz a szemedbe

Klasszikus. Kerüli a tekintetedet, mert retteg attól, hogy elárulja magát.

Viszont ne feledd, hogy a szemkontaktus hiánya nem csak hazugságot tükrözhet. Lehet, hogy az illető csak zavarban van, vagy mélyen szégyell valamit.

Önmagában természetesen még ez sem bizonyíték, mert felmérések szerint inkább mélyen a szemedbe néz a hazudozó (lásd: túlkompenzálás).

athato-tekintet

2. Elakadások, ismételgetések

Aki nem készült előre a hazugságára, az bizony nem ritkán belesül. Elakad, homályos vagy akár nem is logikus a története, és a kérdéseket gyakran megismétli, amíg kitalálja, milyen választ adjon rájuk.

Egyszóval: tetten érhető a bizonytalansága, és az, hogy zavarban van.

– Ki volt még ott?
– Ki volt még ott? Ki is volt még ott… A Béla, Laci, meg… igen, Pista is!

3. Furcsa, szokatlan, önkéntelen mozdulatok

Fejmozdulatok

Ha egy nekiszegezett kérdésnél a másik fél egy hirtelen fejmozdulatot tesz – hátrahőköl, oldalra billenti vagy leszegi – elképzelhető, hogy mismásol valamit.

Hirtelen megváltozik a légzése

A légzésváltozások érzelmi változást jeleznek. Stressz esetén gyorsabb lesz a szívverés, és az izmok megfeszülnek. Ez néha szemmel látható változásokkal jár, mint például a hevesebb lélegzés vagy a felhúzott vállak.

Elvékonyodik, elcsuklik a hangja

Az izgalom a hangszálakat sem hagyja hidegen. Azok is feszültebbé válnak, ezáltal a hang magasabb lesz, és az sem ritka, ha elcsuklik a beszélő hangja a mondat közepén.

Ez persze nem a hazugság, hanem a zavar egyértelmű jele, de sok hasonlóval együtt már gyanakvásra adhat okot.

Merev, természetellenes testtartás

Egy ember beszélgetés közben általában lazán áll, és vérmérséklettől függően többé-kevésbé gesztikulál is.

Nos bizonyos hazudozók annyira féken tartják a testüket, hogy szinte oszlopszentként állnak a célszemélyük elé, és robotszerűen adják elő a mondókájukat. Nyilván ez akkor igazán feltűnő, ha tudod: ez az ember nem így szokott beszélgetni veled.

Egymásnak ellentmondó szöveg és testbeszéd

Néha az is előfordul, hogy a testével az ember önkéntelenül is azt fejezi ki, amit valójában szeretett volna, de közben hazugság hagyja el a száját.

Ilyenkor mindig a testbeszédre figyelj, mert a téged megtévesztő azt tudja kevésbé kontrollálni. Nagy valószínűséggel utóbbi mutatja meg, hogy mire is gondolt közben – nem az, amit mondott Neked.

Kéz a száj elé, orr piszkálása, egyéb zavarjelek

Sokszor tesznek a manipulálók önkéntelen mozdulatokat, amik elárulják őket. Ilyenek például:

 • Kezét a szája elé teszi: nem szeretne rá válaszolni, nem szeretné elmondani
 • Beharapja az ajkait: visszatart tényeket, érzéseket
 • Futólag megérinti az orrát: kutatások igazolják, hogy hazugság során (a szorongás miatt) megemelkedik az orr hőmérséklete (ezt Pinokkió-effektusnak hívják). A kellemetlen érzés arra készteti a hazudozót, hogy önkéntelenül megvakarja, nyomogassa az orrát (ami extrém esetben akár pirosas is lehet).
 • Simogatja, fogdossa a nyakát, haját, mellkasát: ősi ösztön, ha az ember veszélyben érzi magát, a kezével eltakarja („védelmezi”) a legsebezhetőbb pontjait. Tipikus ilyen jel az, ha valaki körbefogja a nyakát a két kezével.
 • A lábai önálló életre kelnek: rángatóznak, az illető dobol velük, vagy lóbálja. Ezzel jelzi, hogy a legszívesebben elhúzná a csíkot ebből a helyzetből.
 • Megkésett a gesztikulációja: nem a mondat elején indul el az azt alátámasztó testbeszéd, hanem a végén vagy utána
 • Elrejti a tenyerét: sosem fordítja feléd, az asztal alatt tartja, vagy egyenesen a zsebébe süllyeszti
 • Izzad, kiszárad a szája: ez lehet sima zavartól is, de ugye a hazugság is a legtöbb embert ilyenné teszi, ezért gyanús, ha ilyet észlelsz egy amúgy megszokott helyzetben

4. Túlkompenzálás

A rutinosabb hazudozó tudja, hogy ilyenkor zavarba jön, és bizonyos mozdulatokkal elárulja magát. Ezért ezeket igyekszik féken tartani, de annyira még nem ügyes, hogy ne legyen ez is feltűnő.

Mereven a szemedbe néz, túl ritkán pislog

Tudja például, hogy a szemkontaktus hiánya és a túl gyakori pislogás elárulhatja őt – ezért le sem veszi rólad a tekintetét, és szinte farkasszemet néz veled. Közben pedig győzköd, hogy minden tényleg úgy történt.

Locsogással tölti ki az űrt, túl sok információval halmoz el

Tisztában van azzal is, hogy egy sztori akkor bűzlik, ha nincs előre kitalálva – egyszóval lyukas mint az ementáli sajt.

Ezért mindenféle apró részletet dolgoz ki már jó előre, és büszkén be is mutatja neked – ezzel bizonygatva, hogy a valóságot mondja el. Különösen nem szereti a csendet, mert attól tart, hogy gyanakodni kezdtél – és ilyenkor kitölti céltalan fecsegéssel, tovább színezve a történetét.

– És éjfélig söröztetek.
– Igen.
– …
– Öööö… és… mondtam már, hogy Pistának új autója lesz? Tegnap mesélte, hogy egy Hondát akar venni, egy Jazzt. Hibridet.

Túljátszott magabiztosság

Nem akar zavarban lenni, hogy hazudik, ezért eljátssza a magabiztost. Szinte már nevetségesen „laza”, unott vagy arrogáns benyomást kelt – abban bízva, hogy ezzel eltereli magáról a gyanút.

– Jaaaj, hagyjál már! Én?! Mindig hűséges voltam. Mert én ilyen vagyok. Ugyan már! Nevetséges.

Túlzott gesztikulálás és mimika

Annyira meg akar győzni, hogy – tőle szokatlan módon (ez fontos!) – mindkét kezével gesztikulál, és közben túl erős az arcjátéka.

Túlzó szófordulatok

A túlkompenzálás része az is, amikor a hazudozó ember szavaival játssza meg az őszintét. Olyan frázisokat használ, mint például:

 • „Nézd, elmondom teljesen őszintén…”
 • „De hidd el, hogy…”
 • „Elmondom az igazat”
 • „Őszintén szólva…”
 • „Az igazat megvallva…”
– Jó, nézd, én tök őszintén elmondanám, ha bármi ilyen lenne. De az igazat megvallva csak söröztünk. Egy kicsit megcsúsztunk, ennyi az egész. Hidd el! Komolyan.

Persze vannak, akiknél ezek csak megszokott szófordulatok, de ha valaki hirtelen, tőle szokatlan módon válik nagyon „vallóssá”, az mindig gyanús.

Szóval: ki hazudik?

Elhamarkodott következtetéseket nem szabad levonni, hiszen még a legrutinosabb nyomozók is megszenvednek a gyanúsítottakkal a kihallgatásokon, és a hazugságvizsgáló tesztek sem adnak 100%-os eredményt.

Ráadásul minél képzettebb kommunikátor a hazudó ember, annál ügyesebben csomagolja be a mondanivalóját, és rejti el előled a zavarjeleit.

Azonban ha ismered a beszélgetőpartneredet, minden intuíciód azt mondatja veled, hogy valami nem stimmel, és emellé még zavarjelek sokaságát is felfedezni véled rajta, ott már joggal gyanakodhatsz arra, hogy valami van a háttérben.

Valami, ami nem igaz, és valaki, aki nem őszinte.

Vegyél Te is részt az ingyenes konzultációmon, amelyen megbeszéljük, hogyan viselkedj ezekben a kínos helyzetekben, és mit tehetsz Te azért, hogy elkerüld a hazugságot.

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 0 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.