A szekértáborok világa - oszd meg és uralkodj!

Szerző Írta: RapidUni
2018. szeptember 2.
Olvasási idő: 6 perc

Miért veszélyes rajongóvá válni? Mik azok a szekértáborok, és hogyan működnek? Néhány dolog, amit a siker érdekében mindenképp el kell kerülnöd.

Kormánypárti vagy ellenzéki? Audi vagy BMW? Real Madrid vagy Barcelona? Fekete vagy fehér?

Világunk kétpólusú, mindennek van ellentéte, és ezért lépten-nyomon ilyen, és ehhez hasonló választások elé állít bennüket. A legtöbben választanak is; beállnak valamelyik mögé, és sokszor egy életre elkötelezik magukat mellette.

Biztosan hallottál már a kognitív disszonancia fogalmáról a pszichológiából, és arról, hogy mindig megmagyarázzuk magunknak a döntéseinket. Ha még nem, akkor olvasd el a következő bekezdést.

Döntesz valami mellett valami egészen banális okból: például megtetszik egy ruha, és hirtelen felindulásból megveszed. Utólag kiderül, hogy nem volt olyan jó vétel, vagy nincs is rá szükséged – kognitív disszonancia keletkezik benned: egyfelől ott van a már megtörtént cselekvés (a vásárlás), másfelől pedig a kellemetlen érzés: lehet, hogy hibáztál. Hibázni pedig senki sem szeret, így szívesen kimagyarázza magát szorult helyzetéből. Saját magad előtt a legkönnyebb. Nincs kivétel a szabály alól, csak vannak, akik tudatosak illetve kevésbé tudatosak erre.

Ha szekértáborba igazolsz, azaz mélyen elköteleződsz valami mellett, amit gyakran vitatnak, egész életedben folyamatosan elő fog kerülni a kognitív disszonancia, és saját magad előtt kell magyarázkodnod (és sokszor mások előtt is). Mert könnyen lehet, hogy a kormány vagy az ellenzék vállalhatatlan dolgokat művel, vagy maholnap az Audi vagy a BMW mérföldekkel lemarad a másik mögött a legújabb modellek közötti versenyben. Az is megeshet, hogy a Real Madrid vagy a Barcelona lejtmenetbe kerül, és gúnyosan mutogat az ellentábor a szaporodó vereségekre. És így tovább.

Minél inkább rajongsz a választott dologért, vagy minél régebben teszed, annál inkább ragaszkodsz hozzá foggal-körömmel. Mert annál nagyobbnak éreznéd a koppanást, a tévedést, annál nagyobb arcvesztés volna kihátrálni a szekértáborból. Még önmagad előtt is.

Emiatt van az, hogy teljesen értelmetlenek az élőbeszédben és az internetes fórumokon zajló, mélyen elkötelezett emberek között zajló viták. Gyakran fajulnak sárdobálássá, sőt érzelmektől túlfűtött, személyeskedő veszekedéssé. (Kedvencem, amikor egyes komolyabb hangvételű cikkek alatt Facebook-pluginnal beszélgetnek az emberek, magázódva – és már a harmadik-negyedik kommentnél olyanokat lehet olvasni, hogy „Gipsz Jakab, maga agyatlan barom!!!!!!!”.)

Ki jár jól a szekértáborokkal?

A játékban résztvevők csak akkor érzik jól magukat, amikor az ő táboruk szekere jól megy, de mindig lesz, amibe a másik fél bele tud kötni. És bele is köt, hiszen ilyenkor az övé „a kevésbé jó”, ez pedig presztízsveszteséget jelent, amit helyre akar állítani. És mivel a legkönnyebb? Természetesen a másik tábor önérzetének rombolásával.

Itt jön képbe az „oszd meg, és uralkodj” elve. Nem mondom, hogy az irányításra törekvők maguk csinálják a szekértáborokat, hiszen mindig lesznek egymással versengő pártok, márkák és szervezetek, de nagyon jól jön nekik. Az elvakultság ugyanis kifizetődő – azok számára, akik uralkodni tudnak az elvakultakon. Egész iparágak épültek rá ezekre a szekértábor-kultúrákra: sajtótermékek írnak oldalakat a semmiről, márkákhoz kapcsolódó gagyi cuccok árasztják el a piacot, és a hívek a legtöbbször gondolkodás nélkül habzsolják ezeket a számukra készített vackokat.

Mit tehetsz Te?

Nem azt mondom, hogy ne legyen véleményed a politikáról, ne vegyél autót, vagy ne szurkolj senkinek, de soha ne állj be egyik szekértáborba se! Ne legyél se kormánypárti, se ellenzéki, se Audi-, se BMW-fan, se Reálos, se Barcás. Hallgass meg minden véleményt, figyeld meg az összefüggéseket! Tudod, hogy nincs tökéletes, belülről, érzelmileg már megérintve pedig nagyon nehéz észrevenni a hibákat. A kognitív disszonancia miatt néha lehetetlen is: a kellemetlen információt néha egyszerűen eldobja az agyad! Ez alámossa a kritikai érzékedet, végül pedig a világlátásod torzul el. Annál erősebben, minél inkább benne vagy a szekértáborban.

Mivel Te is sikeres, vagy még sikeresebb akarsz lenni, ezt nem engedheted meg magadnak. Kedvelhetsz dolgokat, de mindig törekedj az objektív szemléletre, és sose felejtsd el: amit választottál, ami mellett letetted a voksot, az nem Te vagy. Az csak egy választásod. Bármikor felülvizsgálhatod, és továbbléphetsz: átgondolhatod, másképp láthatod. Kevesen ilyen rugalmasak, de ez az egyik legfontosabb összetevője annak a gondolkodásnak, amely kitapossa a sikerhez vezető utat.

Mi a véleményed? Oszd meg velünk kommentben!

Ezek is érdekelni fognak

Hozzászólások ( 1 )

Mi jár a fejedben?

Oszd meg velem és a többi olvasóval a véleményedet! Kérlek ne felejtsd el kitölteni, hogy „milyen nap van ma” (pl. vasárnap) - ezt a robot-kommentelők miatt kellett beépítenem.

Ezt mondták mások:

Kováts Mihály

2018. október 2., 09:59

Sajnos a magyar politika is ilyen, teljesen megosztja az embereket.